L'històric exdirigent de Convergència i exdiputat de CiU, Josep López de Lerma, s'ha donat de baixa del partit, després que el 2003 ja renunciés a la vida política activa i passés a ser un militant de base. La marxa de qui fou màxim responsable de CDC a les comarques de Girona, sis vegades cap de llista a la Cambra baixa i sis anys vicepresident del Congrés dels diputats no ha estat absenta de polèmica.

Fonts oficials de Convergència, asseguren que el partit pretenia obrir-li un expedient d'expulsió i que ell, avançant-se a la possible mesura, va presentar la baixa voluntària. Les causes haurien estat les crítiques al partit i als seus responsables que l'antic dirigent convergent fa en la seva columna setmanal a Diari de Girona. El que hauria irritat especialment alguns dirigents convergents va ser la columna que va publicar el 21 de maig -dia de reflexió- apostant per la candidata socialista a l'Ajuntament de Girona, Pia Bosch.

Però la documentació obtinguda per aquest diari contradiu aquestes afirmacions. López de Lerma va enviar una carta dirigida a Artur Mas el 20 de maig, en la qual li demanava la baixa "amb discreció interna i silenci extern". O sigui, va sol·licitar la seva baixa un dia abans de la publicació de l'article i pocs dies després -el 8 de juny-, el mateix Mas li respon dient-li que sempre "tindràs la nostra porta oberta a Convergència".

Per si això no fos poc, el ja exmilitant va rebre dues cartes d'agraïment per la victòria de CiU a les eleccions municipals a Girona, una del candidat i ara alcalde, Carles Puigdemont, i l'altre del president de CDC a la ciutat de Girona, Ricard Font. I malgrat estar fora de l'organització des del 20 de maig, a principis de juny López de Lerma seguia rebent cartes i convocatòries de la sectorial de Justícia del partit, de la qual havia format part.

Fonts de CiU van explicar que el partit volia iniciar un expedient d'expulsió a López de Lerma arran de la publicació d'un article a Diari de Girona el 21 de maig, dia de reflexió de les municipals, demanant el vot per la candidata del PSC a l'Ajuntament de Girona, Pia Bosch. Segons fonts de la federació, aquest va ser el fet desencadenant, tot i que ja havien molestat altres crítiques anteriors contra CiU que De Lerma havia expressat en articles a la premsa. L'expedient, però, segons van confirmar des de CiU, no es va arribar ni a iniciar, ja que es va rebre una carta de l'històric militant de la coalició en què demanava donar-se de baixa i ja no es va tirar endavant.

"Deuria estar al cas que se li obriria l'expedient i, per això, es va donar de baixa", es va especular des de CiU, malgrat que l'exdiputat va enviar la carta abans de publicar l'article. Segons van confirmar les mateixes fonts de CiU, la carta està datada del dia 20 de maig, tot i que s'hauria rebut a la seu de la formació amb posterioritat a la publicació de l'article. Finalment, CiU va destacar que en rebre la carta en què López de Lerma es donava de baixa de la federació nacionalista, l'expedient, que no s'havia ni iniciat, es va deixar córrer.

López de Lerma va explicar ahir que "és rotundament fals que m'hagin obert un expedient" i recorda que va presentar la baixa el 20 de maig. L'exdirigent afirma que el motiu de la decisió de distanciar-se del partit és per dedicar-se "exclusivament" a la seva activitat privada d'advocat. Assegura que no té ni ha tingut cap coneixement de l'obertura de l'expedient i afegeix que avui presentarà "un requeriment notarial al nen Pujol -referint-se al secretari general adjunt, Oriol Pujol- perquè digui quan i per què m'han obert un expedient disciplinari quan estic donat de baixa" i que aquesta serà "una actuació prèvia a accions legals".

López de Lerma és un històric de la formació a Girona. És llicenciat en Dret i professor de la Facultat de Ciències Jurídiques i Polítiques de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). Va ser sis vegades cap de llista de CiU per Girona a les eleccions generals, i consegüentment va ser diputat al Congrés des de 1980 a 2004. Va ser vicepresident de la cambra (1993-99), membre de la Mesa de les Corts Generals, president de les comissions d'investigació dels casos de Roldán i Intelhorce i portaveu de la Mesa, entre d'altres responsabilitats. Dins del grup parlamentari, va ser portaveu de CiU a diverses comissions i portaveu de la coalició.

A més, dins del partit és un dels fundadors de CDC a Sant Feliu de Guíxols i va ser president de l'Agrupació Local, de l'Agrupació del Baix Empordà i de la Federació de Girona. Aquest darrer càrrec el va ocupar entre 1985 i 1996. Va ser regidor de Sant Feliu de Guíxols en dos períodes (1979-83 i 1987-91) i diputat provincial entre 1979 i el 1980.

López de Lerma va anunciar que no es tornaria a presentar a les eleccions generals de 2004 per CiU l'octubre de 2003. Menys d'un any després de l'anunci, ja mostrava les seves discrepàncies amb la direcció de CiU, quan va afirmar, per exemple, que "a Jordi Pujol li havien sobrat dues legislatures".