El doctor Miquel Vilardell va ser dijous passat a la capital de les comarques gironines per presentar la conferència Ser metge avui, en el marc dels actes que organitza Tribuna de Girona. Vilardell no va defugir parlar del moment que està passant el sector sanitari amb la crisi econòmica, com tampoc ho va fer fa uns mesos quan va fer públiques unes declaracions a través d'un videobloc en les quals demanava al Govern que frenés les retallades i escoltés els professionals.

Seguix subscrivint les declaracions crítiques que va fer fa uns mesos contra les retallades?

Les subscric totalment. El que vaig dir fa mesos era: els partits polítics anem junts a buscar recursos a l'Estat, i que pactin i prioritzin les nostres necessitats. Subscric que abans de fer les retallades es tinguin en compte la veu dels professionals i treballadors. Si aquestes retallades són necessàries, que hi hagi diàleg. Que s'està fent. Per tant, avui agraeixo que se'm escoltés i que suportessin la crítica. Només demano que ciutadans, polítics, professionals i treballadors anem junts amb l'objectiu de mantenir el sistema.

Creu que des del moment que s'han començat a anunciar les retallades hi ha hagut un replanteig del Govern?

Crec que el Govern ha escoltat, la conselleria ha reunit juntes clíniques i professionals, i ha demanat l'opinió. Espero que ho segueixi fent, i que e mica en mica les aigües vagin tornant al seu curs amb tot el que s'està vivint, en el sentit que s'escolti molt els professionals, que son els que gestionen la part clínica, perquè sense la seva veu és difícil poder sortir d'aquest procés. Demano a les patronals i sindicats que també s'asseguin i arribin a pactes, pensant en la majoria de la població.

Ara però, hi ha un divorci entre patronal i sindicats. Creu que encara hi ha marxa enrere?

Jo crec que hi ha marxa enrere. En aquest procés de negociació, amb els ERO que s'han començar a instaurar ha de ser possible la marxa enrere, i s'ha de fer a través d'un pacte en què ambdues parts cedeixin. Crec que ha de ser possible i ho hem de fer possible, com hem de fer possible que la gent jove ben formada pugui treballar, i hem de fer possible que l'atenció que el malalt necessita la pugui rebre, sempre d'acord amb l'eficàcia i l'eficiència.

Quin és el paper que ha de tenir el metge en tot aquest procés de tisorada pressupostària?

El metge és clau. El sistema és insostenible sense el paper del metge. És el professional que té a les seves mans el procés de cost més important: el diagnòstic, les exploracions complementàries i el tractament. Aquests procediments són el màxim cost. Si la persona que té el màxim cost no participa en el procés de la gestió i les decisions la cosa està difícil, molt difícil. Per tant, penso que el paper del professional és cabdal.

I el seu paper com a principal assessor del president de la Generalitat, Artur Mas, en matèria de Sanitat?

Jo presideixo un consell assessor. Vol dir que dono la meva opinió com la donen la resta de membres del consell. L'associació que s'ha creat no es va fer per unes mesures a curt termini. Ens han demanat un informe per mesures que permetin la sostenibilitat a mitjà i llarg termini. I per això, nosaltres no hem interferit per res amb les polítiques del conseller. El Col·legi de Metges de Barcelona pot opinar lliurement, però el Govern de la Generalitat ha d'acceptar les coses que són critiques i que el doctor Vilardell seguirà defensant en cada moment, el que jo considero que és el Col·legi de Metges. Per tant seguiré manifestant el que cregui en cada moment, buscant només una única finalitat: arribar al diàleg i l'acord, però a la vegada mantenint el nostre sistema sanitari públic.

Ha parlat de mesures a curt termini. Creu que aquestes retallades estan fetes a curt termini?

Considero que la tisorada que es fa amb rapidesa per evitar qualsevol procés d'intervenció ha de ser reversible. Han de ser elements que probablement s'hagin de fer a curt ter,mini però han de ser reversibles. Quan millori la situació s'ha de tornar enrere, i per tant aquestes mesures no son les que han de permetre la sostenibilitat a mig i llarg termini. S'han de fer mesures estructurals molt més a llarg termini, i aquesta és la nostra responsabilitat.

A Girona el personal de diferents hospitals ha organitzat diverses mobilitzacions perquè considera que les retallades afecten la qualitat de la sanitat.

Aquesta és la veu que els professionals han de donar. Quan veuen que les retallades poden afectar, han de mantenir el diàleg amb les institucions i amb l'administració. Ho han de dir, i ho han de notificar a la Conselleria de Salut. És molt important. El conseller estic convençut que en aquest moment és molt receptiu.

Quina és la seva relació amb el Col·legi de Metges de Girona?

Excel·lent. Penso amb tots els presidents de tots els col·legis, i per mi no hi ha problema, ni cap ensurt. Tots parlem el mateix llenguatge i tots busquem el mateix. No hi ha d'haver problemes. A mi no m'agrada el centralisme enl'àmbitde l'estat, i tampoc m'agradaria semblar un centralista en l'àmbit de Barcelona.

I la seva relació amb Mas després d'aquelles declaracions?

Excel·lent també. El president Mas per mi es un amic que escolta i que accepta la crítica. Coincidirem en unes coses i en altres discreparem, però l'important és el respecte pel pensament i les opinions que té cadascú. Ell busca el millor per al país, i jo busco el millor per la sanitat i els professionals, per tant en aquest sentit no tenim cap problema.