El passat 17 de juny, el TSJC ha ordenat que les campanes de l'església de Sant Mori deixin de tocar després de les 12 de la nit fins a les 8 del matí.

La sentència del TSJC contra l'Ajuntament de Sant Mori m'ha deixat ben sorpresa, decebuda i dolguda. Al meu entendre ha estat una sentència imprevisible, injusta i antidemocràtica.

Durant tot el procés iniciat el 2003 pel propietari del castell de Sant Mori, la justícia ha emès resolucions sempre a favor de la postura de l'Ajuntament.

La sentència del desembre del 2009 desestima la petició del propietari perquè es compleixen les Ordenances municipals de sorolls i vibracions i no pot demostrar que les campanes perturbin el descans dels hostes del castell. De llavors ençà la Generalitat ha aprovat la llei de Centres de Culte que semblava que protegia el toc de les campanes reconeixent el seu so com a patrimoni cultural immaterial de Catalunya. Aquest fet em feia pensar que definitivament la justícia ens continuaria sent favorable i permetria a la nostra població gaudir amb el toc de campanes de dia i de nit com s'ha fet des de temps immemorials.

Em resulta impossible d'entendre què ha passat exactament des de desembre de 2009 fins ara.

He llegit als diaris i el propietari mateix ho defensa que té un establiment de "turisme rural" o també un "hotel". Puc afirmar que, a l'Ajuntament de Sant Mori no hi consta l'existència de cap establiment de turisme rural ni hotel en aquest edifici.

El que sí hi ha és un castell palau d'alt valor patrimonial, un edifici singular a protegir declarat BCIN (Bé cultural d'interès nacional), això vol dir entre d'altres coses que té el privilegi d'estar ?exemp d'impostos. O sigui perquè ens entenguem, per una banda no paga IBI d'aquest edifici i per l'altra, no existeix legalment cap establiment de turisme rural ni hotel, tot i que ell ho utilitza com a tal. És això just?

Un altre aspecte al meu entendre injust és que durant tot el procés, que sempre ha estat favorable a la postura de l'Ajuntament, ell ha pogut argumentar i defensar-se.

Curiosament, després d'aquesta sentència desfavorable per l'Ajuntament, ara no és recurrible, l'Ajuntament no pot argumentar per defensar-se.

Finalment crec que l'absoluta majoria de les persones que ?viuen al poble de Sant Mori desitja i vol que les campanes continuin sonant tant de dia com de nit. Penso que hauria de primar el desig majoritari d'un poble per sobre de l'interès econòmic del propietari del castell. Crec també que la tecnologia d'aïllament de finestres podria oferir-li solucions.

Vull fer notar que la població de Sant Mori no rep cap benefici per l'existència del castell, no el podem visitar mai, no hi ha cap oferta de treball, no dóna vida al poble ni cap altre avantatge, només és un tret més del nostre estimat i interioritzat paisatge altempordanès molt admirat i fotografiat pels passavolants.

Molt a contracor acatarem i complirem aquesta sentència que no podem recórrer, ho farem perquè ens ho manen, no perquè hi estiguem d'acord.

Nota de la redacció: El Castell de Sant Mori, segons el responsable i tal com apareix a la web promocional, es lloga com a propietat, fet que estaria regit per la normativa d'apartaments turístics.