El santuari de la Mare de Déu del Mont (Alt Empordà), a 900 metres d'alçada, és un punt estratègic per alertar d'incendis forestals a la demarcació de Girona, ja que concentra la vigilància de tres comarques: Alt Empordà, el Pla de l'Estany i la Garrotxa. Aquestes dues últimes depenen únicament d'aquest punt però fa uns anys també comptaven amb el de Rocacorba, que no s'ha tornat a obrir. El Departament d'Interior ha tancat en els últims cinc anys quasi la meitat dels 18 punts de vigilància que hi havia hagut a les comarques gironines, al·legant, entre altres motius, que a les zones més poblades han perdut efectivitat perquè els mateixos habitants poden alertar de possibles focs amb el mòbil.

Així, enguany hi ha 11 punts de guaita actius a les comarques de Girona: la torre de Montbarbat, a Lloret de Mar; la del Puig de Cal Viader, a Massanes; la torre de Llagostera, les de Puig d'Arques i Cadiretes, al municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, la de Santa Bàrbara, a Anglès, la de Puig Queramany, a Pals, la torre de Sant Grau, a Sant Gregori, la del santuari de la Mare de Déu del Mont, a Albanyà, la torre de l'Altrera, a Maserach, i la del Puig d'Esquers, a Colera.

"Us comunico una possible columna de fum, massa forestal, blanca, no gaire intensa, una mica dispersa, no fa vent, a llevant de Cistella, aproximadament a un quilòmetre, canvi". Aquest era l'avís que el 7 de juliol passat donava Xavier Borruel, un dels dos guaites que treballen des del santuari de la Mare de Déu del Mont, a Albanyà. De forma instantània es va rebre l'avís a centraleta, que va demanar les coordenades per enviar-hi una dotació de bombers. Aquesta és la vint-i-unena campanya que cobreix Borruel i l'experiència li deia que podria tractar-se de la pols procedent dels treballs d'una màquina agrícola però el fum tenia un "comportament irregular". Finalment, falsa alarma.

Tres són les comarques que ha de controlar aquest guaita durant les dotze hores que dura el seu torn: Alt Empordà, Pla de l'Estany i Garrotxa. Aquestes dues últimes no tenen cap més punt de control i a l'Alt Empordà n'hi ha dos més, a Puigdesquers i l'Altrera, però aquell dia tampoc estaven oberts perquè dos dels quatre torns no han quedat coberts i per tant només funcionen la meitat dels dies. Des del Departament d'Interior es reconeix que a comarques gironines hi ha quatre torns que han quedat deserts -els altres dos punts són Montbarbat i Sant Grau, a la Selva i al Gironès, respectivament?- però afirmen que en dues setmanes es tornarà a obrir el concurs per tal de cobrir les vacants el més aviat possible durant aquest estiu.