dissabte pressió social

Qui diu que la pressió social no serveix per influir en les polítiques de tot tipus, com ara les de seguretat? En el que portem d'any els jutges de les comarques de Girona han enviat a la presó un 47% més de delinqüents multireincidents que durant el mateix període de l'any passat. Diu el cap dels Mossos a Girona, Joaquim Belenguer, que el front comú que fa uns mesos van fer policia, fiscals i jutges està donant molt bons resultats. Prèviament s'havia fet molta pressió social perquè s'ataqués aquesta xacra.

diumenge una murga

La polèmica amb les campanes de Sant Mori és d'una rebequeria superlativa. Les campanes de matinada són una autèntica murga. A molts pobles, els veïns, l'Ajuntament i el capellà han pactat que no toquin a la nit. De la mateixa manera que no treballen els tractors o no assagen les bandes de percussió. Aquí estan enrocats en la bajanada egolocal aquella que diu que de fora vingueren (...). Que jo sàpiga, aquest paio només protesta perquè les campanes no deixen dormir els seus hostes. No té res a veure amb aquells capsigranys de ciutat que protesten pel cant del gall, per la presència de granges de porcs o per un aire excessivament oxigenat. En nom del costum no s'ha de mantenir un servei medieval (fa anys eren necessàries). L'església porta 2000 anys imposant conductes, com per continuar imposant... encara que siguin campanes.

dilluns porta ferrada

El nou alcalde de Sant Feliu de Guíxols és molt crític amb un dels festivals amb més solera de la Costa Brava, que l'any vinent complirà mig segle. Joan Alfons Albó ha anunciat que l'any vinent el festival de la Porta Ferrada canviarà de dalt a baix. Albó vol que serveixi per a la desestacionalització turística. Es per això que es farà de juny a setembre i no a l'agost, quan la població "ja és plena de gent", diu. Albó reclama que festival sigui útil per a la ciutat. També està disposat a que el programa musical es faci a partir de criteris corals i no unipersonals. L'alcalde no s'ha estat de criticar la gestió actual: "No pot ser que tot just ara s'hagi firmat el conveni de promoció... això no pot anar bé de cap manera".

dimarts supèrbia

Una pagesa de Santa Pau ha portat la Generalitat als tribunals. Demana que l'indemnitzin perquè els cabirols es mengen els seus fesols. Aquesta espècie va ser introduïda de nou pel Govern ara farà una dècada.

Si la justícia acaba donant la raó a aquesta dona, es crearia un precedent nefast. És de societat molt madura decidir retornar els animals del lloc on els humans els vam expulsar. La nostra supèrbia com a espècie no té límits, ja que el cabirol no té instància judicial on recórrer.

dimecres senyalització

El Cap de Creus, les Medes, Empúries o Tossa estan entre els indrets més mal senyalitzats de la Costa Brava, segons conclou un estudi del RACC. Ho atribueix a la falta de coordinació entre les diferents administracions que tenen la titularitat de les carreteres.

Segur que és cert, però avui en dia la senyalització ha deixat de ser un problema. Qui té cotxe es pot permetre un GPS, un dels invents més importants des del foc. Sobretot per aquells que ens perdem pels carrers de Girona després de 20 anys de viure-hi. A més, no estaria gens malament arrencar milions de lletjos cartells dels carrers i carreteres.

dijous preparem-nos!

Després de 50 minuts de conferència, a Girona, del conseller de Salut Boi Ruiz, surto igual que he entrat: sense respostes sobre els plans que té el Govern per fer l'ajustament que diu que cal fer a la sanitat pública. Ruiz s'ha limitat a descriure els organismes que conformen l'entramat assistencial del país i el seu complex funcionament. Ben poca cosa més ha dit. No és que m'esperés grans anuncis, però sí la descripció d'un full de ruta o un pla. El conseller s'ha limitat a llençar lemes com ara que "s'ha d'acabar la preocupació i començar l'ocupació" però no ha detallat quina assistència sanitària tindrem en el futur més immediat. En sortir de l'EspaiCaixa un reconegut metge m'ha dit: "estic més preocupat ara que fa 50 minuts perquè el conseller ha après a no explicar els plans i a fer veure que no en té... preparem-nos!"

divendres prescindible

Una de les idees de Jaume Torramadé com a president de la diputació de Girona és fer oblidar que és una institució "prescindible". Ho té clar! Acabat el ple m'he trobat al carrer Santa Clara primer, i a la plaça de la Independència després, dos destacats polítics de la seva coalició que tornaven del faust provincial. I tots dos plenament convençuts que la diputació s'ha de liquidar més aviat que tard. "No anem enlloc amb aquesta superestructura i grotesca màquina de gastar diners sense criteri", em deia un. L'altre considerava que és una institució que fa mal a la imatge dels polítics i de les administracions: "no són proporcionals els sous que hi ha i els serveis que presten". I jo hi afegiria una tercera idea: són càrrecs que ningú vota i que els partits utilitzen per fer maquiavèl·lics equilibris ocupacionals. Els organismes on els presidents i càrrecs en general no han estat elegits directament, són el què més al·lèrgia i distància provoquen entre la ciutadania.