La Federació d'associacions de pares i mares d'alumnes de Catalunya (Fapac) té nova presidenta a Girona: Carme Fenoll, de 34 anys i mare de dues nenes escolaritzades al Carrilet de Palafrugell, a l'AMPA de la qual pertany des de fa quatre cursos. Fenoll, que dirigeix la Biblioteca Municipal de Palafrugell, va assumir el càrrec al juny, en substitució de David Font -qui va plegar per exercir d'alcalde de Bellcaire d'Empordà.

Ha assumit el càrrec en ple final d'un curs agitat per les retallades econòmiques. Quina percepció li mereix el canvi polític al Departament d'Ensenyament?

Jo, més que en el canvi polític, en el que em fixo és en el canvi en la gestió i estem esperant que realment estiguin atents a la informació que els passem des de Fapac, que siguin àgils en la gestió i competents. Que puguin solucionar els problemes que els plantegen les AMPA i millorar el sistema educatiu, en la mesura que els sigui possible dintre del panorama econòmic.

La Fapac defensa fermament la sisena hora. Per què s'hauria de mantenir?

Per moltes raons. Una d'elles perquè iguala l'escola pública i la concertada a nivell d'hores de docència, perquè ens sembla que no s'ha de retallar en hores de docència sinó en altres qüestions. Actualment, no ens podem permetre una reducció d'hores quan els nivells educatius no són els òptims; estudi rere estudi han demostrat que és així. Pensem que no hi ha hagut prou temps com per donar una valoració del que ha estat la sisena hora a les escoles i, sense aquesta valoració, s'ha anat molt ràpid a treure-la, i llavors és molt difícil tornar enrere. Ens hauria agradat tenir més informació a les mans i que la decisió fos més contrastada.

Què opina del canvi d'horari proposat per la Conselleria a primària?

Més enllà de si aquest és pedagògicament més encertat o no, penso que la decisió s'ha pres de forma massa precipitada, de manera que tot el que va penjat de l'horari escolar del curs vinent s'ha decidit amb molta pressa: el tema de gestió de menjadors escolars, d'activitats extraescolars, la informació que els equips directius han de donar als pares no s'ha pogut fer amb uns mínims de temps i de qualitat, de forma que hi ha moltes famílies que encara no saben l'horari que faran els nanos l'any que ve. Pensem que no era una cosa de vital importància de canviar al mes de juny i que es podia haver esperat un curs més.

Creu que hi pot haver un desgavell d'horaris el curs vinent?

És molt probable que així sigui. Ens preocupa el fet que els consensos que s'han donat en moltes escoles no siguin realment per unanimitat, sinó que sovint l'opinió de les famílies sigui oposada a la dels equips directius i dels claustres. Això també penso que s'ha degut a una manca de temps, a les dificultats que hi ha hagut a l'hora d'informar bé, de consensuar, d'organitzar-se. Moltes AMPA s'han vist obligades a barallar-se o a tenir malentensos i desencontres amb els equips directius per l'horari, cosa que segurament s'hauria pogut estalviar treballant el tema de la qualitat dels horaris durant tot el curs, debatre internament a les escoles, als municipis, en jornades a la Fapac... Tot això pensem que s'hauria d'haver treballat una mica més a fons i no canviar cada vegada que hi ha un nou govern.

El pla de digitalització de les aules va ser de les primeres mesures a aturar-se. Què en pensa?

Pensem que l'1x1 es va imposar de forma precipitada, però seria positiu que un cop ja dins les aules es replantegi quina és la millor manera d'oferir-hi les noves tecnologies. Fapac té clar que els ordinadors a les aules han d'existir i que hi ha d'haver la formació adequada a nivell de mestres.

Quines línies d'ajuts que Ensenyament encara no ha convocat per al curs vinent necessiten més les famílies gironines?

Nosaltres pensem que s'haurien de convocar totes, no hi havia cap mena d'excés d'ajudes, al contrari, i estem a l'espera de quines informacions ens donen. Estem molt queixosos amb aquestes retallades d'ajuts a les famílies.

I més en temps de crisi...

Exacte. Sempre reben les mateixes famílies, l'escola pública... Posats a retallar, que no rebin sempre els mateixos.

Fa temps que les AMPA gironines pateixen retards en el pagament de les ajudes de menjador. Com està el tema ara?

Es continua pagant amb un retard molt considerable. Estem treballant sobretot en informar i en demanar comptes per intentar-ho agilitar però, malauradament, no trobem una solució ràpida per al tema i els canvis polítics encara han endarrerit més les gestions.

A Fapac Girona li satisfà que l'inici de les classes s'hagi retardat fins al 12 de setembre?

Sí, ens sembla correcte el dia 12, es valora positivament a nivell d'esponjament de la resta de dies que quedaven al calendari escolar.

Què opinava de la setmana blanca instaurada pel govern anterior i la reconversió feta pel nou en dies de lliure elecció?

La primera valoració va ser negativa, va ser com una imposició de l'anterior govern i ara ens ha mancat una valoració ben estructurada de totes les escoles. El nou govern també va decidir suprimir-la una mica per decret. I amb aquests cinc dies hi haurà, una altra vegada, la precupació que els pares s'hauran d'organitzar de maneres imaginatives. Trobem a faltar una mica més de suport a l'hora d'organitzar alternatives per a aquests dies.