La vaga del transport sanitari que s'ha iniciat aquesta mitjanit a tot Catalunya i està previst que s'allargui quatre dies afectarà bàsicament els serveis programats i no urgents, segons estableixen els serveis mínims marcats pel departament de Treball de la Generalitat, ja que els trasllats d'urgències hauran de funcionar al 100%. La vaga, convocada pels sindicats USOC, CCOO i UGT, afecta uns 476 treballadors a les comarques gironines i 5.500 empleats de tot Catalunya i té com a objectiu protestar per les retallades del Govern en el sector, com són la decisió de mantenir la disminució salarial del 2,5% i la reducció del 6% del temps de treball, que comporta que s'eliminin ambulàncies.

Cal recordar que en el cas de les comarques gironines, el Consorci del Transport Sanitari de Catalunya retallarà el servei de les ambulàncies que fan transport urgent a set municipis. Així ho van assegurar els treballadors d'aquest sector a través de sindicats com UGT o CCOO, després que la direcció els informés, en un comunicat oficial. Segons els sindicats, la tisorada es passarà a set ambulàncies que operen a Girona, Blanes, Banyoles, Besalú, Arbúcies, Empuriabrava i Ripoll.

Així, doncs, la vaga del sector s'ha iniciat aquesta mitjanit i es mantindrà quatre dies amb els serveis mínims marcats per la Generalitat. Després que divendres no s'arribés a un acord, el departament de Treball va enviar ahir un comunicat als sindicats on marcava que els serveis mínims han de garantir el trasllat dels malalts en tots els casos urgents, és a dir, el 100% de les urgències i també el trasllat de malalts de demodiàlisi i oncològics, les proves complementàries "de caràcter urgent" i els trasllats intrahospitalaris. La resta -visites programades i d'altres trasllats no urgents- es veuran afectats per la vaga, segons van destacar fonts dels sindicats.

El representant d'UGT, Adolfo Martín, i la de CCOO, Lourdes Alsina, van destacar, però, que es compliran estrictament els serveis mínims establerts, tot i que res més que el que s'ha estipulat. Tots dos representants van afirmar que si hi ha cotxes operatius fora dels serveis mínims en el moment que entrin a l'hospital ja no tornaran a sortir. A més, van explicar que l'empresa va preveure una programació de dia normal en rebre el comunicat de Treball a partir del migdia.

"Vaga indefinida"

Com a resposta als serveis mínims decretats pel departament de Treball, els sindicats van anunciar que han fet una nova convocatòria de vaga, en aquest cas "indefinida" i només del servei d'urgències, per evitar que la Generalitat els retalli cap vehicle mentre durin els serveis mínims. Es tracta d'una convocatòria més aviat simbòlica. "Quan discutim una convocatòria de vaga amb el departament ens diuen que les urgències ja estan en serveis mínims tot ?l'any i tot i això ara ens retallaran alguns cotxes i això no ens quadra", va afirmar Alsina, que va afegir: "Per això, fem una nova convocatòria de vaga indefinida del servei urgent, perquè llavors no ens treguin cap cotxe".

A més, els sindicats van denunciar que no disposen d'un mapa definit sobre les zones en les quals s'apliquen les retallades, ja que només saben que divendres 15 va començar aquesta reducció d'efectius a Girona, amb l'eliminació de tres unitats.

Una altra de les reivindicacions és la retallada salarial, en aquest sentit, des dels sindicats es va remarcar que l'acord signat el 2010 i vigent fins al juny 2011 va suposar un esforç dels treballadors amb una rebaixa de sou del 2.5% amb el compromís de recuperar aquest percentatge a la finalització del mateix. Fonts sindicals van anunciar que si després d'aquests quatre dies de vaga no s'arriba a cap acord, ja han sol·licitat una vaga indefinida a partir del dia 1 d'agost.

Finalment, fonts de CCOO van anunciar que estan preparant una manifestació unitària de protesta per aquest mateix dijous a Girona, que serà a partir de les sis de la tarda i anirà des de correus fins a l'edifici de la Generalitat.