Els sindicats del transport sanitari van denunciar ahir que l'empresa no va complir els serveis mínims marcats pel departament de Treball de la Generalitat en la primera de les quatre jornades de vaga previstes a Girona. Segons els representants sindicals, l'empresa introduïa visites programades juntament amb d'altres de serveis mínims en una mateixa ambulància, de manera que els sindicats no podien aturar l'ambulància. A banda d'aquestes denúncies, els sindicats van assegurar que la primera jornada de vaga va transcorre sense cap incident remarcable i amb un seguiment de prop del 70% dels treballadors.

Cal recordar que els serveis mínims establerts garantien el 100% dels trasllats d'urgències i també els de malalts d'oncologia i de demodiàlisi i altres trasllats urgents i la resta de visites programades i no urgents quedaven fora. Doncs bé, segons van denunciar els sindicats, l'empresa barrejava aquests serveis mínims amb d'altres per poder esquivar la vaga. "Ha estat una jornada complicada, perquè l'empresa no ha complert els serveis mínims. Ha barrejat serveis mínims i altres trasllats en una mateixa ambulància i es feia difícil poder-ho aturar", va explicar la representant de CCOO, Lourdes Alsina. "Hi ha hagut una mica de moguda perquè l'empresa no ha respectat els serveis mínims", va denunciar el representant de la UGT, Adolfo Martín. El sindicalista va denunciar que "l'empresa no ha volgut col·laborar" i va posar tots els treballadors a treballar.

Els representants de tots dos sindicats van explicar que havien d'aturar les ambulàncies, comprovar quin servei feien i si complient els serveis mínims la deixaven passar i si no, no. En el cas de les ambulàncies amb serveis barrejats alertaven els pacients que no podrien tornar amb el transport sanitari i demanaven als companys que ho comuniquessin al servei de coordinació.

Els sindicats van destacar, a més, que moltes altes no van poder sortir dels centres. "Els hospitals es comencen a saturar una mica, perquè hi ha moltes altes per treure. No s'ha tret gairebé cap alta, que és del que es tractava la vaga", va assegurar Alsina.

Els representants dels traballadors van reiterar que les retallades suposaran una davallada en la qualitat del servei i en el cas de les comarques gironines alguns pobles quedaran molt descoberts. "El que més ens preocupa és el cas d'Arbúcies i Besalú. Si treuen l'ambulància d'Arbúcies només en quedarà una a Sant Hilari i està molt lluny. En el cas que hi ha?gués un accident s'arribaria molt tard", va afirmar Alsina. Tot i l'incompliment denunciat, els sindicats van assegurar que el seguiment de la primera jornada va ser d'un 70% dels treballadors.

Per la seva banda, l'empresa Consorci del Transport Sanitari no va voler fer cap mena de valoració sobre la primera jornada de vaga dels treballadors ni sobre les acusacions sobre l'incompliment dels serveis mínims. I va al·legar que qualsevol declaració l'haurà de fer CatSalut.

Els ajuntaments, al costat

Per altra banda, els sindicats van destacar que els diferents ajuntaments afectats per les retallades en el transport sanitari s'han posat en contacte amb ells per conèixer les intencions de l'empresa i les accions previstes pels treballadors. En aquest sentit, els sindicats ja s'han reunit amb els responsables de l'Ajuntament d'Arbúcies i de Besalú i tenen previst reunir-se aquesta tarda amb els de Ripoll. "Els governs convergents no coneixien les retallades i estan molestos", va afirmar Alsina. A més, des de l'Ajuntament de Blanes s'ha convidat els representants sindicals al ple municipal de demà per conèixer les retallades.

Finalment, els sindicats van anunciar també que demà a la una del migdia gravaran un vídeo a la piscina municipal d'Arbúcies, on se simularà un escenari amb múltiples víctimes perquè la gent sigui conscient de com de lluny està l'ambulància del poble. Després el penjaran a la xarxa i en faran la màxima difusió.