El conseller de Salut, Boi Ruiz, va culpar la patronal de les ambulàncies del conflicte obert arran de la vaga convocada en aquest sector. Ruiz va assegurar que les ?reivindicacions dels sindicats vénen donades per un "incompliment del conveni" per part de la patronal i ha instat els sindicats a "portar-la als tribunals" i no "utilitzar els ciutadans com a ostatges per aconseguir les seves finalitats".

El conseller va destacar "la irracionalitat" que, per ell, suposa que s'hagi convocat una "vaga indefinida del transport sanitari urgent" per "defensar el malalt i es punxen rodes d'ambulàncies" i s'impedeix la circulació d'ambulàncies "amb piquets". "Això és tirar més benzina", va concloure.

Ruiz va sortir així al pas de les preguntes del PSC i el PPC sobre la situació desencadenada per la vaga del sector de les ambulàncies; aquests dos partits van coincidir a acusar el conseller de Salut, Boi Ruiz, de desentendre's de la vaga d'ambulàncies.

El conseller va voler deixar clar que la protesta no té, al seu parer, res a veure amb els ajustos pressupostaris al Departament, donat que amb les retallades "ningú ha de patir per no rebre el servei" d'atenció urgent. I és que, segons Ruiz, l'any passat, l'anterior Govern va arribar a un pacte amb la patronal a partir del qual, per provocar el retorn als treballadors d'una retallada salarial del 5% del sou, "es prolongava la concessió 8 anys". Ara, però, el conseller assegura que "la patronal no ho està complint" i això és el que ha provocat la vaga.

A més, Ruiz va voler desmarcar-se del conflicte i va explicar que "les reivindicacions dels treballadors són plantejades per incompliment de conveni col·lectiu per part de la patronal, que és qui té la responsabilitat de complir-lo". I és que Ruiz assegura que el motiu que figura oficialment en la convocatòria de vaga és "mantenir i salvar l'atenció vital", i va qualificar "d'irracionalitat" voler defensar això mentre "es convoca una vaga indefinida del transport sanitari urgent" on "es punxen les rodes de les ambulàncies i s'impedeix la seva sortida amb piquets". El conseller va fer aquestes declaracions durant la sessió de control al Govern, en el Ple del Parlament. A la porta de l'edifici, mentre, els mateixos treballadors i sindicats del sector de les ambulàncies es concentraven en protesta i amb la intenció de lliurar un manifest als grups parlamentaris amb les seves reivindicacions.

Els professionals del sector van voler expressar així la seva "preocupació pel deteriormament del servei del transport sanitari en cas d'aplicar les retallades proposades pel Govern". A més, també van pretendre "denunciar l'incompliment, per part de la patronal, dels acords signats l'any passat sobre les retallades salarials".

Un 90% dels treballadors del transport sanitari, segons fonts sindicals, van secundar ahir la segona jornada de vaga de les quatre previstes fins al dia 22, convocades pels sindicats USOC, CCOO i UGT en protesta per les retallades. En canvi, des del Departament es va xifrar el seguiment en un 10,5%, segons les dades que ha facilitat la patronal del sector.

Fonts sindicals van indicar que, malgrat aquest seguiment, el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha tornat a "desentendre's" del conflicte al·legant que la vaga es deriva només d'un problema entre treballadors i patronal. Els convocants de la protesta també van criticar les paraules de Ruiz i UGT va remarcar que són les retallades del govern català i no els treballadors els que posen en risc la salut dels ciutadans. Aquest sindicat va reclamar al titular de Salut que "assumeixi la seva responsabilitat", ja que la reducció de 935 hores diàries de cobertura a la població, iniciada aquest juliol, comporta que el Servei d'Emergències Mèdiques tingui menys ambulàncies.

Tensió a Girona

A Girona, la portaveu de CCOO, Lourdes Alsina, va repetir l'acusació a l'empresa del transport sanitari d'incomplir els serveis mínims i de fer anar els Mossos d'Esquadra a l'hospital Trueta, on els vaguistes controlaven la sortida d'ambulàncies. Després d'una altra jornada de tensió, Alsina va explicar que es va aconseguir limitar les sortides als serveis mínims; a més, va criticar l'actitud dels taxis i les ambulàncies privades.

Avui a les 6 de la tarda, el personal del transport sanitari es manifestarà al centre de Girona, amb la plaça de la Independència com a punt de sortida.