Les fortes pluges han obligat de nou el Servei de Control de Mosquits a portar a terme actuacions extraordinàries d'urgència des del Fluvià a la Muga, a la zona d'Aiguamolls d'Empuriabrava i Castelló d'Empúries. Adverteixen, però, que no poden actuar a les propietats privades i demanen la col·laboració dels veïns. Pel que fa al mosquit tigre, continuen fent controls permanents allà on se n'ha detectat l'entrada, com ha passat a Castelló, Roses o l'Escala.

"La primavera està sent molt llarga i l'estiu molt més plujós del que és habitual", constata el responsable del Servei de Control de Mosquits, Eduard Marquès. Des de fa setmanes hi ha pluges de forma repetida que donen les condicions perquè proliferin els insectes, humitat i calor, tot i que la baixada de la temperatura els darrers dies ha reduït aquestes condicions òptimes. Amb les pluges últimes el Servei de Control de Mosquits va iniciar una tasca considerada d'urgència per veure'n l'efecte. Es busquen els punts de cria entre el Fluvià i la Muga, al costat de Roses i Empuriabrava, per actuar-hi i evitar que eclosionin. Les pluges han estat disperses, fet que obliga a anar buscant a través dels radars els llocs on ha plogut de forma abundant per treballar-hi. Una vegada els mosquits posen els ous, els experts tenen cinc dies per actuar-hi abans no neixin els insectes.

El responsable del Servei de Control de Mosquits admet que treballen a un ritme molt elevat per reduir el risc. "Tenim petites emergències que fa que haguem d'estar molt atents", diu Marquès. Quan es produeix un epidosi de pluja abundant en algun punt actuen, alhora que continuen la resta de tasques. "Es treballa a milers de punts", diu Marquès. S'ha començat el quart tractament a la via pública i el tercer a les zones d'arrossars, l'hàbitat per excel·lència dels mosquits. En els darrers dies s'ha fet la tercera passada als arrossars i en falta un per acabar-los. Ahir es va finalitzar el tercer tractament a 850 hectàrees.

Pel que fa al mosquit tigre, disposen de trampes a diferents indrets que detecten l'activitat dins el del teixit urbà. Quan donen avís, s'actua per continuar el control i frenar-ne l'expansió. S'han detectat alguns focus en zones com Roses, Castelló d'Empúries o l'Escala, on es considera que ja està establert. L'objectiu de tota la tasca és reduir l'efecte, el descontrol de l'arribada d'aquesta espècie.