Els municipis de Palamós i de Calonge han mancomunat el servei de neteja d'aigües litorals després que l'Agencia Catalana de l'Aigua deixés de prestar aquest servei que portava realitzant en els darrers anys. Segons han informat fonts municipals, les respectives àrees de Medi Ambient dels dos ajuntaments consideren necessària la prestació d'aquest servei per conservar la qualitat de l'aigua de bany a cales i platges, i per això es compta amb una embarcació mitjançant la qual s'eliminen els residus que arriben a les zones litorals dels dos municipis.

El servei de neteja d'aigües litorals es realitzarà en tot l'àmbit de la costa, platges i cales dels dos municipis. Aquest servei té lloc tots els dies de la setmana menys el dijous, de set del matí a la una de al tarda i de les cinc fins a les set de la tarda, i fins a mitjans setembre.

La prestació d'aquest servei mancomunat s'ha establert mitjançant un conveni signat entre els dos ajuntaments en el qual s'ha acordat que Calonge aporta l'embarcació que ja tenia en propietat del tipus Mar Net, equipada per a la realització d'aquestes tasques. Palamós, per la seva banda, assumirà els costos derivats de la prestació del servei a través de l'empresa concessionària de neteja de platges, Urbaser S.A. i que inclou el funcionament de l'embarcació: el cost dels combustibles i del personal necessari, amb un pressupost d'uns 10.500 euros.

El conveni també preveu la creació d'una comissió de seguiment d'aquest servei formada pels responsables tècnics i polítics de les àrees de Medi Ambient dels respectius ajuntaments, amb l'objectiu de coordinar el servei i resoldre les incidències que es puguin presentar. Aquest servei compta amb la col·laboració de l'empresa palamosina General Nautic, que cedeix gratuïtament l'amarratge per a l'embarcació de neteja d'aigües litorals.