Convergència i Unió i el Partit Popular ja són socis al Consell del Gironès, en un pacte que ERC -aliat de CiU els últims 8 anys- va criticar durament a través del seu portaveu, David Mascort, per a qui ahir es va viure un "dia històric" perquè "un partit marginal a la comarca, el PP, entra a formar part del govern".

L'alcalde de Sant Martí de Llémena, Jaume Busquets (CiU), presidirà el Consell del Gironès amb tan sols 29 anys. Ahir al vespre, va prendre possessió en un ple celebrat amb gairebé tres setmanes de retard a causa del recurs que van presentar els republicans contra el recompte de vots a l'Ajuntament de Girona. Finalment, l'ens es va constituir i ha configurat un escenari polític nou a la comarca, amb una aliança entre els 16 consellers electes de CiU -els n'ha faltat 1 per a la majoria absoluta- i la popular Concepció Veray. Els nous socis de govern van apel·lar al consens i a la bona entesa dels últims anys a l'hora d'explicar el seu pacte, a més de ressaltar la voluntat de prioritzar les polítiques per combatre els efectes de la crisi econòmica i ajudar els 27 municipis del Gironès. El president, Jaume Busquets -alcalde de fa 7 anys- va defensar les seves voluntats de treballar i experiència "reduïda però molt contundent" per contrarestar la seva joventut. Entre altres objectius, Busquets es va fixar el de "refer els lligams trencats" amb la ciutat de Girona. El president no va fer cap al·lusió a la crítica d'ERC i va ser el portaveu de CiU, Mateu Parera, qui va dir als republicans que la seva formació va estar dues legislatures a l'oposició de la Generalitat essent la força més votada "hi hem sabut estar". Abans, Mascort (ERC) havia qüestionat el pacte de govern recordant que el PP només té 4 regidors a la comarca i està present en 2 ajuntaments, mentre que Esquerra en disposa de 54 i és a 17 municipis, a més de tenir 4 alcaldies. "Ho acceptem però no ho entenem ni ho compartim", va concloure Mascort; a més d'afirmar que el pacte "respon a interessos partidistes". Malgrat això, Esquerra es va abstenir de la votació per escollir president perquè considera que el grup majoritari ha de governar. El PSC va fer el mateix i la seva portaveu, Iolanda Pineda, es va oferir per formar una "majoria del consens i del sentit comú", a més de demanar convertir el Consell en un espai de reflexió conjunta sobre els reptes del futur.

Per la seva banda, per ICV, Santi Gómez, va criticar els sous dels consellers comarcals i va anunciar que hi renuncia per cedir-lo a una ONG i al manteniment del partit.

La CUP, present per primer cop a l'ens, va presentar Daniel Cornellà com a candidat a presidir-lo -va rebre 3 vots-, qui va oferir el seu grup "per acords puntuals i estalviar-se segons quins pactes".