Malgrat les mobilitzacions engegades per entitats de Breda i poblacions veïnes, el Centre d'Atenció Primària (CAP) de la població es queda sense el servei d'urgènceis nocturnes però manté, la base del servei d'ambulàncies, va assegurar ahir l'alcalde Jordi Iglesias (CiU).

Quant a una data sobre la supressió del servei d'urgències, l'Ajuntament va rebre una carta del CatSalut en què no es dóna un dia concret, si bé, el que s'apunta segons el batlle és que es podria portar a terme a partir del mes de setembre, tot i que de forma oficial encara no se'ls ha confirmat res.

Iglesias es mostra satisfet que almenys el servei d'ambulàncies es quedi a Breda, ressalta. Però es mostra decebut del tancament d'urgències del CAP i afegeix que per això estan negociant amb Salut permanentment i que una de les propostes que fa Breda és que "un dels metges que hauria de ser a l'ABS de Santa Coloma no s'hi quedi sinó que estigui per la zona perquè si passa res, tardarà 45 minuts a venir fins aquí o als pobles veïns". De moment però no hi ha resposta de Salut vers aquest replantejament de la nova ordenació dels serveis, afirma però assegura que miraran que així sigui.

Breda així com d'altres municipis de la Selva interior, un cop desapareguin el serveis d'urgències nocturnes hauran de trucar al telèfon d'urgències o bé desplaçar-se fins a la unitat d'atenció continuada que s'habilitarà a l'ABS de Santa Coloma de Farners i que tindrà servei 24 hores.

Aquesta mesura ha provocat que en els darrers dies hi hagi hagut diferents tipus de mobilitzacions al territori i de fet Breda és un dels pobles que va iniciar les protestes. Una de les darreres accions va ser una manifestació que va portar els veïns i entitats del poble fins a Barcelona el 25 de juliol. Van anar a la seu de la Conselleria de Salut i van entrar per registre un document en defensa de l'atenció continuada al CAP de la població amb 1.509 signatures vàlides de particulars. Després van anar a la plaça Sant Jaume on van seguir la protesta contra les retallades.

Aquestes retallades en Salut afecten tota la Selva interior i de fet, hi ha previst un Consell d'alcaldes al Consell Comarcal de la Selva on es parlarà d'aquesta problemàtica i de la resposta que volen donar els municipis.

L'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva afectarà 952 treballadors dels 1.500 que té en plantilla i s'aplicarà a partir del dia 1 de setembre i fins a final d'any. Segons fonts sindicals, 95 persones aniran temporalment a l'atur i la resta, 857 tindran suspensions parcials de la seva activitat, reduint-los en un màxim del 50 % la seva jornada laboral, de fet de mitjana la reducció es preveu d'entre el 20 i 50%.

D'altra banda, com va explicar el delegat del comitè de l'Hospital Comarcal de la Selva, Juan José Contreras a ACN hi haurà 729 treballadors -de serveis com Consultes Externes- a qui s'enviarà a casa durant set dies. Ja que "es tracta de personal mèdic i sanitari que forma part de serveis com ara Consultes Externes, que durant aquest temps tancaran", va explicar.

Aquesta part de la plantilla, especifica el delegat sindical, pot patir "solapaments"; és a dir, que a més de deixar de treballar durant set dies, també tindran reduccions de jornada laboral. A més, per al 2012 la corporació planteja suspendre el contracte durant un any a 95 treballadors, cosa que deixaria sense feina a gairebé un centenar de treballadors durant aquest període, asseguren.

El director de Planificació de la Corporació, Xavier Conill, en declaracions a Europa Press va recordar que actualment s'obre un període de diàleg de 15 dies per arribar a un acord amb mediació del Govern sobre el qual va mostrar-se esperançat.

Conill, que va evitar oferir una xifra concreta, va assegurar que la reducció de la jornada afectaria "treballadors que no realitzen una atenció continuada per garantir la qualitat assistencial". D'entrada, la vigència de l'ERO es planteja fins al 31 de desembre, tot i que això dependrà de les xifres de finançament del Servei Català de la Salut (CatSalut) per a l'any que ve, va explicar el directiu de la Corporació.

La propera reunió entre comitès dels centres es celebrarà demà i segons especifica el delegat sindical de CCOO respecte a la possibilitat d'arribar a un acord amb la direcció en els pròxims 15 dies, va celebrar que els quatre comitès d'empresa dels centres afectats treballin units i que l'objectiu és "evitar els acomiadaments".

"Afectació igual a tot arreu"

I va afegir que d'aquest ERO "no se'n salva ningú sinó que serà proporcional a tot arreu" i per tant, no només es veuran afectats els hospitals de Calella i Blanes sinó la resta de centres que té sota el seu control la Corporació, que a més gestiona tres centres sociosanitaris (a Lloret de Mar, Blanes i Calella), tres àrees bàsiques de Salut que en total sumen set CAP (Calella, Lloret de Mar, Fenals, El Rieral, Tossa de Mar, Malgrat de Mar i Palafolls) i dos centres de rehabilitació (a Tordera i a Pineda de Mar).