L'Ajuntament de Lloret de Mar ha recuperat un llibre de comptes municipal on es recullen les anotacions anuals d'ingressos i despeses des de l'any 1572 fins al 1788. Aquest document s'oferia en una subhasta i per tal de poder-lo recuperar, el consistori va haver de sol·licitar a la Generalitat que s'exercís l'ús del dret a tempteig.

Es tracta d'un llibre de gran format, amb unes mides de 40 centímetres per 26 centímetres, que conté 143 pàgines i que conserva la contracoberta de pergamí. Abans de posar-lo a disposició d'investigadors es restauraran les parts més malmeses del document i, llavors, es farà el procés de digitalització per facilitar l'accés a través d'Internet. Ara, es troba als dipòstis de l'Arxiu Municipal.

20 soldats per 640 lliures

A través d'aquest llibre, el clavari i jurats de la universtitat de la vila de Lloret deixaven constància per escrit del còmput global d'ingressos i despeses realitzats durant el seu exercici. I llavors, els oïdors de comptes, que també eren càrrecs de renovació anual, eren els encarregats de revisar les quantitats declarades i de signar l'anomenada "definició" de comptes.

Durant més de 200 anys, les autoritats locals de Lloret van deixar constància en aquest llibre de fets i noms ben rellevants. I s'hi recullen tots i candscun dels noms dels jurats, clavaris i oïdors que van exercir entre 1572 i 1788. També s'informa d'alguns fets destacats que van ocasionar despeses extraordinàries, com l'anotació del 1647 en plena Guerra dels Segadors on es diu que van ser necessàries 640 lliures pels vint soldats que havien de socórrer la ciutat de Lleida. O comptes detallats com el del regidor en cap Francesc capderà, que va fer una relació exhaustiva de tots els contribuents amb noms, quantitat i oficis.