Formulin i tinguin a mà els seus desitjos. Puntuals a la cita de cada any, les llàgrimes de Sant Llorenç -altrament anomenades Persèids- mostraran el punt de màxima culminació avui a la nit. Les previsions dels meteoròlegs auguren, en principi, un cel serè tot i que també podria acabar enteranyinat. En aquesta ocasió, però, els anticiclons ja no estaran sols. I és que aquest any la lluna plena se sumarà a l'espectacle i la seva resplendor provocarà una reducció notable de la visibilitat del fenomen.

"Esperem que no hi hagi gaires núvols tot i que, igualment, la lluna afectarà de manera dramàtica l'observació dels estels" explica Rafael Balaguer, president de l'Agrupació Astronòmica de Girona. Segons Balaguer, la lluna plena "brilla molt" perquè reflecteix el 7% de la llum del sol. Aparentment sembla una xifra simbòlica però, en canvi, els experts asseguren que això és un perjudici important a l'hora d'observar el fenomen dels Persèids. A més, Rafael Balaguer destaca que "només es podran veure els meteors més brillants" que tenen una magnitud de -5.

Contràriament a la lògica, en aquesta escala com més negativa és una xifra, més brillants seran després els estels.

A efectes pràctics, avui a la nit es preveu que s'observin entre uns 15 i 20 meteors per hora. En canvi, en una pluja d'estels de Sant Llorenç sense lluna plena, es podrien arribar a comptabilitzar més de 100 Persèids cada hora. Però malgrat la coincidència amb la lluna plena, això no impedirà que nombrosos aficionats a l'astronomia passin tota la matinada d'avui al ras per poder observar la pluja d'estels. Entre els interessats pel fenomen, l'Agrupació Astronòmica de Girona ha organitzat una observació a l'ermita de Sant Maurici de Caldes de Malavella. L'activitat començarà a les 10 de la nit amb una xerrada en què s'explicarà per què any rere any es produeix el fenomen dels Persèids al voltant del dia de Sant Llorenç.

Rafael Balaguer comenta que "també s'aportarà informació sobre quina implicació tenen els meteors en la vida a la Terra i de quina manera afecten actualment els meteorits el nostre planeta". A més, òbviament, hi haurà temps per observar els estels (i fer-ne un recompte) i també poder veure altres elements de l'espai. Mitjançant telescopis, els interessats podran observar, si el temps ho permet, els planetes Júpiter i Saturn.

Requisits per a l'observació

Per a qui vulgui anar a veure la pluja d'estels, es recomana buscar un indret que estigui totalment aïllat de les llums urbanes i a més tenint en compte que aquest any hi ha lluna plena. La millor posició a l'hora de veure els meteors és estar estirat sobre una tovallola o una hamaca, on es pugui contemplar una major quantitat de cel ja que els Persèids no només passen pel punt radiant sinó per tota la superfície celeste. Els aficionats habituals també recomanen portar un entrepà i un termos per aguantar tota la nit, sense dormir en cap moment.

Per gaudir de l'espectacle no es requereix res més. La pluja d'estels es contempla millor a simple vista -a "ull nu" segons l'argot dels astrònoms- que amb prismàtics o telescopis. Aquesta premissa es basa en el fet que amb la utilització d'aquests aparells no es pot veure tot el cel. Però tot i això, qui no pugui gaudir de l'experiència en viu enmig de la natura, té la possibilitat de seguir la pluja d'estels en directe mitjançant Internet, a través de les pàgines web de la Nasa, el telescopi Bradford de les illes Canàries i el portal Astronomy Live.

Inici del fenomen

Els Persèids tenen el seu origen en el cometa Swift-Tuttle, que va passar per última vegada a la Terra l'any 1992. Cada estiu el nostre planeta topa amb el seu rastre, un tub de partícules minúscules de polsim i gel que poden caure sobre l'atmosfera provocant la pluja d'estels. Les partícules que tenen la mida més gran són com un gra d'arròs i deixen un traç de pocs segons que és més brillant que Venus, el tercer astre amb més resplendor després del sol i la lluna. Entren a una velocitat de 200.000 quilòmetres per hora i alguna vegada provoquen espurnes roges i blaves.

Encara que aparentment semblin irreconciliables, la ciència i la superstició conviuen durant la nit dels Persèids. És per això que, és gairebé inevitable, escoltar els xiuxiueigs dels observadors d'aquest fenomen, ja que s'acostuma a demanar un desig cada vegada que apareix un estel enmig de la foscor del cel nocturn.