El jutjat de guàrdia de Blanes va actuar ahir amb mà dura i va imposar fiances de 3.000 euros als detinguts a causa dels aldarulls de la matinada de dijous a Lloret de Mar. A l'hora de tancar aquesta edició, el jutge havia emès sis interlocutòries -les declaracions continuaven- de llibertat sota càrrecs delictius diversos i amb requeriments de fiança per cobrir les responsabilitats civils que presumptament es poden derivar dels actes vandàlics que se'ls atribueixen. Així i tot, caldrà esperar a avui o fins i tot a dilluns per saber la situació global en què quedaran les 20 persones que van ser arrestades durant la batalla campal que va enfrontar turistes i policia després que s'hagués de desallotjar la discoteca Colossos per un problema amb la instal·lació elèctrica.

La situació no és gaire diferent de la de 2004, quan aproximadament per les mateixes dates -en aquella ocasió va ser l'11 d'agost: els aldarulls greus a Lloret sempre estan íntimament relacionats amb aquest mes i més concretament amb l'arribada massiva d'italians, afirmen fonts policials- es detenien 14 persones després d'una gran batussa. En aquella ocasió les fiances van assolir els 3.500 euros en alguns casos i fins i tot alguns dels detinguts van entrar a presó fins que no van pagar, però el judici va quedar en no res entre prescripcions i absolucions. Ahir, el jutge va donar un termini de 10 dies als detinguts per dipositar els diners i si no hi fan front també podrien anar a parar entre reixes. El fet que tots siguin estran?gers dificulta l'operació i, previsiblement, també farà difícil i lenta la instrucció del cas: es tracta de 13 joves francesos, tres d'alemanys, dos d'holandesos, un de suís i un altre d'eslovè, a més d'un jove menor d'edat.

Ahir al matí, diversos joves -suposadament amics dels detinguts- s'esperaven a la porta dels jutjats de Blanes. Almenys sis dels detinguts van quedar ja en llibertat i, presumiblement, tornaven cap a Lloret, un municipi que torna a estar immers en el debat sobre què cal fer amb un turisme que els arriba a carretades i que comporta més mal que bé, però que fa rodar els grans hotels i les discoteques. Dilluns hi ha convocada una manifestació sota el lema Volem que Lloret torni a ser un poble turístic de qualitat on, segons es diu a través de les xarxes socials, hi estaran prohibits els eslògans i pancartes polítiques i tindrà un caràcter purament cívic i pacífic. La manifestació s'ha convocat a dos quarts de vuit del vespre a les pistes d'atletisme i es baixarà per l'avinguda Just Marlès, nucli de la festa nocturna. En la pancarta que encapçalarà la marxa, segons ha difós l'organització a través de Facebook, es llegirà Estimem Lloret.

Ara per ara, el municipi aguanta la respiració i es pretén passar en calma almenys fins al final del pont de la Mare de Déu d'agost. A partir de setembre l'Ajuntament s'ha compromès en començar a buscar fórmules perquè els aldarulls d'aquesta setmana no es tornin a repetir mai més. Però l'hemeroteca demostra que, per una cosa o altra, els estius a Lloret acostumen a ser moguts, ja sigui per l'existència de grans baralles -n'hi ha cada anys, tot i que no d'aquestes dimensions- o fins i tot per crims greus. Enguany no s'ha assolit el nivell de 2008, quan es van produir dos assassinats, però sí n'hi ha hagut un: la mort d'un adolescent el 17 de juliol continua sense esclarir-se.