El Banc de Sang i Teixits (BST) ha recordat que la donació de medul·la òssia és una "necessitat permanent". La institució pública ha difós aquest missatge després que s'hagi produït un augment espectacular de donants d'aquest tipus durant els últims dies. El motiu és que en Joel Coll, un nen de 6 anys de Banyoles, necessita de manera urgent un trasplantament de medul·la òssia o de cordó umbilical. Per això la família de l'infant ha fet una crida a contrarellotge aquests últims dies per trobar un donant de medul·la, compatible amb en Joel, abans del setembre.

Per poder portar a terme aquesta captació extraordinària de donants de medul·la òssia, el BST ha posat en marxa els serveis necessaris per poder atendre totes les persones interessades a fer-se donant amb la major celeritat possible. Tot i això, aquests últims dies unes 1.300 persones s'han fet donants de medul·la entre Banyoles i Girona quan, de manera habitual, a l'Hospital Josep Trueta només es registren tres nous donants d'aquest tipus cada mes.

Davant aquest elevat grau de solidaritat de la ciutadania, el Banc de Sang ha informat que és gairebé "impossible que un nen que ho necessiti, no pugui rebre un trasplantament" en el moment que es consideri adequat. A més, a través dels registres nacionals i internacionals en els quals participa el Registre de Donants, el Redmo, de la Fundació Josep Carreras, es troben donants compatibles per a més del 50% dels malalts. El BST també ha destacat que per a la resta de casos hi ha el cordó umbilical, que és igual de valuós i eficaç a l'hora de portar a terme un trasplantament per a les persones afectades.