L'emblemàtica casa Can Ganga del segle XVI de Tossa de Mar ja es pot tornar a visitar des d'aquesta mateixa setmana. El nou govern ha decidit reobrir aquesta finca al públic després de més de dos anys en què havia estat tancada. Les visites són a les tardes per un preu simbòlic de dos euros i la intenció del nou equip de govern és mostrar la vida del poble abans que hi arribés el turisme.

Des de principis d'aquesta mateixa setmana, les portes de la històrica casa de Can Ganga ja tornen a estar obertes. La clausura de la finca durant més de dos anys havia generat alguns desperfectes a l'interior i, per això, abans de reobrir-la ha calgut una petita remodelació interior. "S'ha hagut de fer un repàs important, sobretot de pintura i fusta, que amb el pas del temps s'havien deteriorat molt", va explicar la regidora de Cultura, Pilar Mundet.

Segons Mundet, la idea de l'Ajuntament és oferir una proposta més als visitants que permeti mostrar com es vivia a la vila abans del turisme. "La nostra principal intenció ha estat recuperar i impulsar Can Ganga per poder mostrar la vida de Tossa de Mar abans que hi arribés el turisme", va destacar Mundet. En la visita es pot veure una de les primeres cases de fora muralla i fer un recorregut per la vida i els oficis tradicionals dels pescadors i terrassans.

Així, doncs, a partir d'ara la casa es pot visitar cada tarda de quatre a vuit del vespre de dimarts a diumenge. El preu de la visita és de dos euros i d'un per a la gent gran i les visites organitzadors.

Actualment, la finca és propietat de l'Ajuntament de Tossa de Mar, ja que cap a principis dels 2000, la va adquirir per uns 25 milions de pessestes, el que serien uns 150.000 euros aproximadament. La casa, també coneguda com a Can Leandro, és una de les primeres edificacions que es van establir fora muralla el segle XVI, a la banda de llevant del barri de Sa Roqueta. De fet, el primer esment d'aquesta edificació data del 1506 i és anomenada Casalé de Narcís Andreu. La casa, que en el seu origen devia quedar davant de mar, és un exemple de gòtic civil popular. Can Ganga era, doncs, una masia fortificada, per defensar-se dels atacs pirates tan freqüents a l'època. En el seu interior encara es conserva una fresquera excepcional, excavada en la roca viva. I encara avui, es conserva a la façana una matacana, així com finestres geminades de doble punt. A banda d'un magnífic portal rodó dovellat, que és un dels més ben conservats de Tossa.

De moment, només es pot visitar el seu interior, però l'Ajuntament està estudiant poder donar-li més usos. En aquest sentit, la casa podria acollir exposicions. "Estem estudiant la possibilitat d'exposar una sèrie de maquetes de barcos que l'ajuntament va comprar", va anunciar Mundet.