L'Ajuntament de Torroella de Montgrí va demanar ahir a l'Estat que es procedeixi a l'enderrocament de la base militar de l'exèrcit espanyol de Punta Milà i que cedeixi l'antiga base nord-americana Loran. Aquesta mesura s'ha pres en veure els problemes estructurals i els esfondraments de la Punta Milà, i de la degradació pels actes vandàlics a la base Loran. Segons va informar l'Ajuntament, tant en un cas com en un altre les edificacions no disposen de vigilància, fet que facilita que s'hi pugui accedir per fer activitats com ara partides clandestines de "paintball", festes o pintades de grafitis, a la vegada que també s'hi han instal·lat alguns okupes puntualment.

En concret, el consistori va enviar al Ministeri de Defensa dos informes urbanístics i dos de policials relatius a aquests dos equipaments, en què es descriu quin és l'estat actual de les construccions i la manca de condicions mínimes de seguretat que presenten.

En el cas de la base de Punta Milà, el conjunt està format per diverses edificacions aïllades i bateries on s'ubicava el material bèl·lic, que es troben en un estat de conservació "greu", segons l'Ajuntament. Una bona part d'elles presenta "importants problemes estructurals" que han ocasionat esfondraments. D'altra banda, s'ha constatat que les bateries "creen uns desnivells importants i provoquen un perill de caiguda per a les persones". Per tot plegat, valorant l'estat de conservació i el risc existent per a les persones, l'Ajuntament considera que és necessari l'enderroc de la totalitat de les edificacions existents.

Pel que fa a la base Loran, el consistori, a banda de descriure l'estat de les edificacions, va voler posar l'accent en els problemes de seguretat derivats de l'abandonament de les instal·lacions. En aquest sentit, tot i que no s'observen defectes o patologies que puguin provocar un col·lapse dels edificis a curt o mitjà termini, sí es constata que han patit actes vandàlics que han causat una important degradació.

Tant en un cas com en l'altre, les edificacions no disposen de vigilància, ja que a la base Loran es va deixar de prestar aquest servei l'any 2001. Això ha facilitat que molta gent hi accedeixi de forma il·legal per realitzar activitats com ara partides clandestines de "paintball", festes o pintades de grafitis. En moments puntuals també s'ha registrat la presència d'alguns "okupes".

L'Ajuntament va concloure que d'acord amb la situació en què es troben les instal·lacions, es considera que constructivament podrien aprofitar-se sempre que es realitzessin les actuacions necessàries per reconstruir-les de nou i adaptar-les a la normativa vigent i als usos admesos pel planejament urbanístic municipal i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

També va assenyalar que, a causa de l'ús que han tingut, seria necessari realitzar un estudi que dictamini el grau de contaminació, per així poder determinar la idoneïtat de la zona als possibles futures usos.

Procés de reconversió

L'alcalde, Jordi Cordón, va manifestar que la intenció és reconvertir l'antiga base Loran, clausurada des de l'any 1994, en un espai útil del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter o com a local de serveis socials, mentre que els terrenys ocupats a Punta Milà s'haurien de naturalitzar com un espai més del parc natural.

Cordón es va entrevistar a mitjans de juliol amb els responsables del Ministeri de Defensa a Madrid per tractar personalment aquest tema. En aquesta reunió, l'alcalde ja va comunicar que encarregaria els informes tècnics en què es precisa l'estat de degradació i de manca de seguretat de les instal·lacions.

A partir d'aquí, el batlle de Torroella de Montgrí confia que l'Estat serà sensible a la petició municipal i valorarà l'interès públic que implica la cessió de la base Loran a l'Ajuntament, que tindria "un ús més enllà de l'estrictament municipal".