Els dos joves francesos acusats d'haver mort un adolescent a Lloret de Mar la matinada del 17 de juliol temen ser víctimes d'una campanya antifrancesa i que a causa de l'expectació aixecada aquest estiu per les batusses i els aldarulls que han protagonitzat alguns dels seus conciutadans, entre altres joves de diverses nacionalitats, no es pugui garantir un tractament just del seu cas. Així ho exposava ahir el diari francès Le Progrès de Lyon. Per això, en espera de la decisió judicial que s'esdevindrà demà, de moment les seves defenses s'han oposat a l'extradició de Jérémy Puydeboix i Ludwig Gallier, ambdós de 21 anys i originaris del municipi d'Isle d'Abeau, formalment acusats de la mort d'A.M, un adolescent lloretenc de 15 anys que va rebre una ganivetada mortal al cor.

"No vull anar-hi, no vull que em barregin en una història d'homicidis, va ser només una baralla", assegurava Puydeboix al rotatiu francès. Els dos joves no han negat haver pres part en una violenta batussa, ans al contrari, però asseguren que els agredits van ser ells. La seva versió és que es van trobar enmig d'una batussa amb una desena d'individus que els insultaven i els clavaven cops. Segons asseguren, "cap Casc Blau" -tot fent referència a les forces d'intervenció en missions de pau de la ONU- es va interposar en la baralla.

La versió es contradiu amb la narració dels fets que s'ha pogut reconstruir arran la investigació policial efectuada pels Mossos d'Esquadra. Tot apunta que A.M. passava pel carrer Torrentó i es va trobar uns amics, nois aproximadament de la seva edat -i algun d'ells amb antecedents per batusses i petits aldarulls i incivisme- que estaven embrancats en una baralla amb els joves francesos. Segons van declarar els joves als Mossos d'Esquadra, A.M. es va posar pel mig i va resultar acorralat contra una paret i va rebre una sola ganivetada que va resultar mortal.

Admeten portar un ganivet

Per la seva part, Ludwig Gallier admet haver fet servir un ganivet enmig de la batussa però, segons resa el rotatiu francès, els dos joves temen ser processats enmig de la influcència d'una virulenta campanya antifrancesa desencadenada a Lloret de Mar que, a parer del diari lionès, ha estat complaentment relatada per la premsa a partir de les opinions locals, que han erigit el drama de l'assassinat d'A.M. "en el símbol de la decadència insuportable" de la classe de turisme que acull el municipi.

Els advocats desconfien

La versió dels fets feta des de Lloret resulta òbviament contradictòria enfront de la versió dels acusats, i els lletrats defensons la rebaten assegurant que hi ha vídeos que recolzen l'explicació donada pels dos joves arrestats. "Tenen por d'allò desconegut, por d'ésser represaliats, i estan atemorits pel caire que pot prendre el tractament de l'assumpte", indica l'advocat Michel Tallent.

Així, la defensa espera poder guanyar una mica de temps demanant als jutjats que aportin informació complementària sobre els fonaments de les ordres de detenció. Per la seva banda, els pares dels nois també estan consternats pel caire que han pres els esdeveniments. "Si han comès una falta l'hauran de pagar, però no cal deformar la realitat dels fets", va declarar un dels progenitors a la porta dels jutjats. A més, els joves detinguts asseguren que es van assabentar de la mort del noi el dia que van ser detinguts ja que tan sols recorden la imatge dels nois que corrien, segons expliquen els seus lletrats. El mateix diumenge, els dos arrestats i altres amics van deixar Lloret perquè el dilluns començaven a treballar. Un amic que els va telefonar per demanar que li compressin tabac declara que "van marxar sense presses" i sense cap temor ja que no eren conscients del que deixaven enrere.