L'Ajuntament de Tossa de Mar va aprovar ahir de manera definitiva, amb els vots del TU i el PSC i en un ple a les vuit del matí, el pressupost del 2011, de 10.072.142 euros, i el nou Pla de Sanejament, després de desestimar les al·legacions presentades per CiU. Els comptes estan marcats per la mala situació econòmica del consistori i no presenten inversions directes enguany. Per la seva banda, Convergència va titllar l'aprovació d'"imprudència temerària" i va recordar que està totalment en contra de les mesures previstes, en especial la pujada del 54% de l'IBI.

Després d'haver fet l'aprovació inicial el passat juliol, l'Ajuntament de Tossa va resoldre ahir les al·legacions contra el comptes. Així, amb la majoria absoluta del govern, de set regidors, hi va haver prou per desestimar-les i aprovar definitivament els comptes. Cal recordar que es tracta del tercer Pla de Sanejament en només cinc anys. L'equip de Govern va assegurar tenir factures pendents de pagament per valor de 4,7 milions d'euros i per poder-les pagar, necessita un préstec. Però per demanar-lo, ha de comptar amb l'autorització de la Generalitat i aquesta no autoritza el préstec si no s'equilibra el pressupost. Així, doncs, per equilibrar el pressupost de 2012, l'Ajuntament necessita 5 milions d'euros: 3 milions seran de préstec i la resta (2 milions) només poden venir de l'estalvi i de l'augment dels impostos.

L'aprovació dels comptes va estar marcada per les picabaralles entre les portaveus, en especial entre Imma Colom de CiU i Pilar Mundet del PSC, tot i que al final, l'alcaldessa Gisela Saladich (TU) també va carregar contra els arguments de Convergència. Colom va criticar amb duresa el pla, va assegurar que s'augmenta la despesa ordinària en 700.000 euros i va tillar d'"il·legals" dues de les operacions de crèdit, perquè no es poden destinar a despesa ordinària, va dir. "CiU considera una imprudència temerària aprovar un pressupost desequilibrat entre ingressos i despeses ordinàries. És una irresponsabilitat financera i només fa que ajornar la solució", va afirmar Colom.

Saladich va respondre. "Sou els responsables de la situació actual i encara voleu fer veure que la culpa és nostra, que acabem d'arribar", va afirmar Saladich. "Ens dóna la sensació que tenen una dèria a manipular els números", va afegir. Per la seva banda, la regidora Pilar Mundet va sentenciar: "És de valents equilibrar el pressupost i vosaltres no ho vau fer". La regidor d'Hisenda, Maria Àngels Pujals, va respondre a Colom que els números que utilitzava per fer les comparatives no eren els finals, de manera que no eren correctes.

Finalment, Colom va comparar la situació de Tossa el 2007 amb la de Moià en l'actualitat afirmant que llavors el municipi es trobava en "fallida" i Mundet va dir que era mentida i que hauria de fer servir "xifres oficials".

Per altra banda, en el ple d'ahir també es van aprovar d'altres qüestions de funcionament. En aquest sentit, el govern va aprovar, en resposta a un recurs presentat per CiU, el preu per assistència dels regidors, que es va igualar entre els del govern i l'oposició, tots rebran 150 euros. I també es va tirar endavant l'aprovació de la plantilla de la policia local, amb la polèmica nova plaça de sargent.