L'associació Arítjol-Salvem el Crit ha denunciat aquesta setmana una irregularitat en l'ancoratge de les boies a Begur i a Palafrugell, on consideren que s'està incomplint la normativa establerta per la Generalitat. Segons Eulàlia Gili, coordinadora de l'associació, aquest any la Generalitat ha establert per primera vegada una normativa per als camps de boies. "La funció de les boies és que la cadena es mantingui tibant, i aquest any és obligatori l'ús de boies intermèdies que tibin la cadena amunt i així s'eviti que s'arrossegui pel fons i s'erosioni el que hi ha al seu radi".

"Feia temps que ho demanàvem i per fi s'ha aplicat una normativa. Aquí tenim uns camps de boies molt exagerats", va explicar Gili. Des de l'associació es considera que hi ha llocs on no s'està complint, que s'està passant per sobre de la posidònia quan no està permès. "Des del febrer la planta està protegida i la Generalitat a l'abril va dir que no es podia trepitjar, quan ja estaven casi aplicats els camps d'usos. Els ajuntaments ho van transmetre als concessionaris però la majoria no han fet res", va denunciar Eulàlia Gili.

Des de l'associació Arítjol-Salvem el Crit es va fer una inspecció de les zones i es va detectar que en alguns llocs aquestes boies no estaven posades. Gili va explicar que després d'aquestes inspeccions, molts van córrer a corregir-ho, però que van posar garrafes d'aigua o d'oli, que és una mesura ineficaç perquè són porosos i en poc temps perden la seva funció de sostenir la cadena. "Ens volem queixar de la poca cura que els concessionaris tenen amb el fons marí, que és patrimoni de tots".

Un altre dels fets que va voler denunciar Gili és que s'usen moltes àncores petites, que acaben arrossegant tota la posidònia, com és el cas de Sa Tuna, on hi ha una praderia de posidònia amb un camp de boies a sobre. "La gent va allà a passar el dia, i tot i saber que no es pot tirar l'àncora sobre la posidònia, no en fan cas", va explicar Gili.

L'associació es va reunir amb l'Ajuntament de Begur i li va demanar que estudiés bé el problema i li presentés una proposta. De fet, es va demanar que es realitzés un estudi amb profunditat i es faci un camp de boies correctes. "La Generalitat ha demanat que els morts de formigó desapareguin en cinc anys i s'hi col·loquin morts ecològics. Ara seran com una espiral que es clava a terra". Segons la coordinadora de l'associació, el de les boies es tracta d'un gran negoci. "En cap moment volem que se suprimeixin els camps de boies, però potser s'haurien de reduir, i alguns ajuntaments ja ho estan fent. Si hi ha d'haver camps de boies, cal que s'hagi fet un estudi del fons prèviament", va concloure.