L'Ajuntament de Figueres treurà a concurs a final d'any la instal·lació de plaques fotovoltaiques en deu edificis municipals amb capacitat per col·locar-hi unes 3.000 peces. Això es durà a terme a través d'una concessió administrativa a 25 anys que permetrà generar, en total, 490 kw anuals i uns 200.000 euros -uns 70.000 dels quals revertiran al consistori figuerenc-. Segons ha explicat el genert d'Urbanisme, Xavier Ludevid, també estan estudiant la possibilitat d'instal·lar-ne en altres espais com ara els teulats d'aparcaments o passejos on es col·locarien pèrgoles. En total, la inversió serà de 2,5 milions d'euros i, segons el consistori, ja hi ha dues empreses interessades a assumir-ho.

"Hem fet un inventari perquè la nostra idea era utilitzar tots els teulats d'edificis públics però, un cop fet, vam decidir excloure aquells espais on estigui prevista una reforma important. Per exemple, el Convent dels Caputxins n'ha quedat fora perquè s'hi està intervenint", explica Ludevid. Un cop elaborat aquest catàleg, ha establert que sortiran a concurs les cobertes del pavelló nou, la part nova del cementiri, l'edifici dels serveis tècnics (OMAC), la biblioteca, l'edifici de Fisersa, el d'ecoserveis i la deixalleria, l'escola l'AmistatM la Maria Àngels Anglada, l'Anicet de Pagès i el Joaquim Cusí. Malgrat això, l'àrea d'Urbanisme també està treballant en poder ampliar aquest projecte a les cobertes d'alguns aparcaments i en passejos sense arbre, on es podrien instal·lar unes pèrgoles per a col·locar les plaques solars.

La idea és que el concurs es posi en marxa a finals d'aquest any. ?Ludevid insisteix que per al consistori no suposarà cap inversió i que, en canvi, en treurà un rendiment. I és que, segons diu, seran les empreses concessionàries les que assumiran els costos del projecte i "ja n'hi ha un parell d'interessades".

En total, l'estudi econòmic que s'ha fet estableix que les plaques solars a ple rendiment permetran generar 490 kw anuals.

Energia tèrmica al pavelló

L'Ajuntament de Figueres ja va instal·lar plaques solars tèrmiques al pavelló esportiu de la zona de l'hospital el passat mes de gener. En aquest cas, el sistema permet cobrir fins a un 60% del consum d'aigua calenta que es duu a terme a les dutxes de l'equipament esportiu.

L'acumulador solar que s'hi va instal·lar, a més, permet emmagatzemar fins a 2.000 litres que, a més, tindrà una producció energètica de 26.769 KWh l'any. A banda d'això, el consistori calcula que estalviarà unes 7,73 tones anuals en emossions de diòxid de carboni a l'atmosfera.

Sigui com sigui, però, el primer edifici que es va convertir en l'emblema de les energies renovables a la ciutat va ser la coberta fotovoltaica de la plaça Catalunya. Es va inaugurar per Sant Jordi però, de moment, encara no s'ha pogut posar en marxa per problemes, segons el consistori, de permissos amb l'empresa de subministrament elèctric. Està previst que es pugui posar en marxa en els propers mesos.

El barri ecològic

Un altre dels projectes sostenibles mediambientalment que hi ha previstos a la ciutat és l'anomenat Ecobarri però, de moment, no hi cap data sobre la taula. En aquest sentit, l'alcalde de la ciutat, Santi Vila, assegurava fa unes setmanes que la iniciativa continua essent viable però que primer caldrà aprovar el nou Pla General per tal de tirar-lo endavant. El batlle va assegurar aleshores que, des del consistori, es creuen "gairebé en la seva totalitat" el projecte sostenible.