El blanenc Aleix Gelabert Ponsdomenech és un dels dos catalans que, amb gairebé vuitanta navegants més d'arreu del món, participarà en l'edició d'enguany de la Minitransat 6,5. Una regata que comporta travessar l'Atlàntic en solitari des de La Rochelle (França) fins a San Salvador de Bahia (Brasil). L'Aleix, que navega des de molt petit i gaudeix d'un cert prestigi dins el món de la vela, ha hagut de guanyar-se la seva participació a base d'esforç, d'entrenament i d'acumular hores i experiència en regates i travesses en solitari (Barcelona-Mallorca-Barcelona, Barcelona-Còrsega, etc)

Divendres passat, la seva família, esperàvem il·lusionats l'entrevista i el reportatge que TV3 li va fer juntament amb l'altre navegant català a la mateixa badia de Blanes; una badia que coneix pam a pam i que ha estat moltes vegades el seu camp d'entrenament. Finalment, però, ens vàrem quedar tots amb un pam de nas. La vida, els miracles i els "rondos" d'en Leo Messi i els nois del Barça, d'una banda, i les virolles i les voltes ràpides d'en Sebastien Vettel, de Fernando Alonso i de la resta de cracs de la Fórmula 1, de l'altra, van posposar l'emissió del reportatge en algun moment que l'actualitat esportiva de masses deixés un foradet (dilluns).

Esports com la vela i l'alpinisme (per posar només dos exemples) són disciplines duríssimes que difícilment troben espai en la quotidianitat informativa. Practicar-los, sobretot a primer nivell, requereix tant d'esforç, tanta preparació, tant d'entrenament i tant de coratge com la pràctica d'esports més populars i/o mediàtics. Gairebé mai, però, la compensació econòmica que reporten s'assembla, ni de lluny, a les escandaloses xifres que es mouen (per posar només dos exemples) al futbol o a la fórmula 1.

Per tot plegat, penso que els mitjans de comunicació, sobretot els públics, haurien de cobrir i fer-se ressò, sinó a bastament, sí amb més freqüència i regularitat, d'esports com els esmentats. Esports en els quals la gratificació per assolir una fita o un objectiu va lligada abans a la il·lusió i el desig de superació personal que a l'obtenció de desmesurades contrapartides econòmiques.