El departament de Salut de la Generalitat va anunciar ahir que les urgències nocturnes dels diferents CAP de la Selva Interior deixaran de funcionar a partir del proper 12 de setembre i totes les atencions, a partir d'aquesta data, s'unificaran al Centre d'Atenció Primària de Santa Coloma de Farners. A més, Salut va avançar que aquesta part de la comarca també comptarà amb un metge localitzable a les nits a la zona de les Guilleries-Montseny.

Així, doncs, a partir del 12 de setembre, els CAP de la Selva interior que actualment tenen atenció continuada, només obriran de vuit del matí a les nou del vespre. Fora d'aquest horari, els usuaris només disposaran d'atenció anant directament al Punt d'Atenció Continuada de Santa Coloma de Farners, situat al CAP la Selva (carrer de Santa Bàrbara, s/n) o bé trucant al telèfon d'Emergències mèdiques (112). De fet, serà aquest servei qui decidirà si envia una ambulància, si es pot resoldre telefònicament o recomana que la persona es desplaci al CAP.

Segons va confirmar Xavier Burjons, cap de la Unitat d'Atenció al Ciutadà i Comunicació de la regió Sanitària de Girona, els CAP afectats per la reordenació de Salut a la Selva seran els d'Anglès, Sant Hilari Sacalm, Arbúcies, Breda, Hostalric, Sils i Vidreres. Salut va especificar, a més, que tant el de Santa Coloma de Farners com la resta de CAPs de la Selva Interior amb atenció continuada obriran cada dia de l'any, inclosos dissabtes, diumenges i festius.

Un metge localitzable

Fa pocs dies, Diari de Girona va avançar que el tancament de les urgències nocturnes dels CAP de la Selva Interior seria a mitjan setembre. En aquell moment, el delegat territorial de Salut, Josep Trias, va explicar que a més de l'atenció al CAP de Santa Coloma hi hauria diversos metges localitzables a la comarca per poder fer visites domiciliàries. La reordenació prevista per Salut, però, de moment només estableix un metge localitzable, que estarà situat a la zona de les Guilleries i el Montseny. "De moment, en la reordenació prevista, està establert només un metge localitzable a la zona de les Guilleries", va explicar Burjons.

Segons el departament de Salut, la reordenació de l'atenció primària "té com a objectiu ser més eficient i sostenible, alhora que potenciar la capacitat de resolució i l'atenció domiciliària amb l'adequació dels serveis a la demanda habitual dels ciutadans en horaris de baixa activitat", que es corresponen amb l'horari nocturn. A més, assegura que amb aquest procés d'ordenació es garanteix l'atenció primària als usuaris amb els mateixos criteris de qualitat i de resolució, mantenint equips de professionals amb una sòlida experiència.

El tancament a les nits dels CAP ha generat molt malestar a la comarca i ja han estat nombroses les mobilitzacions per intentar evitar-ho. La darrera va ser aquest mateix cap de setmana, quan un grup de persones es van concentrar davant del CAP de Santa Coloma de Farners. Les diferents plataformes i assamblees que s'han creat, però, continuen mantenint reunions i preparant noves accions per evitar el tancament.