La companyia aèria Spanair continua sense tancar el vol Girona-Madrid que l'aerolínia i la Cambra de Comerç de Girona van anunciar al mes de maig per aquest setembre. Malgrat que fa gairebé un mes fonts de l'aerolínia ja van afirmar que com a molt d'hora aquest vol no començaria a fer-se abans del mes d'octubre, en què entra en funcionament la planificació d'hivern, a dia d'avui aquesta data tampoc està assegurada, ja que la planificació encara no està tancada. De fet, fent una recerca de vols, aquesta connexió no apareix i els bitllets encara no es poden comprar.

La incertesa, doncs, continua planejant sobre aquesta connexió entre l'aeroport de Vilobí d'Onyar i la capital espanyola. Fonts de la companyia van assegurar ahir que a dia d'avui encara no s'ha tancat la planificació d'aquest hivern i, per tant, encara no se sap si aquest vol s'inclourà en les destinacions que l'aerolínia oferirà des de l'aeroport de Girona.

Així, doncs, tot i que Spanair encara no ha tancat la planificació i no es pot confirmar si el vol hi figurarà, fonts de la companyia van recordar que la ruta és "un compromís" del president de la companyia i que, per tant, "en principi" s'hauria de tirar endavant. Aquestes mateixes fonts, però, van recordar que en el moment de l'anunci, Spanair va posar dues condicions per poder fer efectiva la connexió. Per una banda, que cap altra companyia faci la mateixa ruta, que deixa la companyia irlandesa Ryanair. I, per l'altra, que es rebin una sèrie d'ajudes per part de les institucions que permetin a l'aerolínia tirar endavant aquest vol. Fa un mes, la mateixa aerolínia ja condicionava la viabilitat del trajecte a les ajudes que es poguessin rebre.

Així doncs, preguntats per si aquestes ajudes amb les institucions ja estan negociades i signades, les fonts de Spanair van assegurar que encara no hi ha res definitiu ni "res tancat". A més, no van facilitar de quin tipus d'ajudes es tractaria ni les quantitats que podrien estar-se negociant.

Una resposa similar va donar l'altra part en les negociacions. Fonts del Govern van assegurar ahir que actualment s'estaven mantenint converses amb la companyia. No obstant, tampoc van avançar en quin estat es trobaven.

Spanair coneix Girona

Cal recordar que Spanair ja coneix de prop les instal·lacions de l'aeroport de Vilobí. A principis de 2007 hi va entrar per oferir, precisament, un vol que enllaçava Girona amb Madrid, però les importants pèrdues que originava la ruta -40 milions d'euros el primer trimestre del 2008- van fer que la companyia en comuniqués la cancel·lació el juliol del 2008, dins el marc d'un programa de viabilitat econòmica que buscava superar la crisi que afectava el sector.

Altres companyies ja havien apostat per la ruta amb anterioritat però totes s'hi van enganxar els dits: Air Nostrum, Air Catalonia i Intermed, entre d'altres. Fins ara, doncs, l'única aerolínia que ha aconseguit fer viable el trajecte ha estat Ryanair, que a finals de 2007 va començar a oferir-lo. Per la companyia irlandesa, el vol Girona-Madrid era un dels més exitosos, superant el 80% d'ocupació en tots els avions, i fins i tot atreia passatgers residents a la demarcació de Barcelona, a qui els sortia més econòmic desplaçar-se fins a Vilobí d'Onyar i agafar el vol des d'allà que no pas anar a l'aeroport del Prat.