Un total de 26 municipis de la província de Girona poden tenir seriosos problemes de pressupost si no envien immediatament els comptes de 2010. El Govern central ha decidit donar un cop de puny sobre la taula i ha fet saber als municipis que retindrà el proper mes d'octubre els ingressos derivats de la recaptació d'impostos a totes aquelles poblacions que no han remès la documentació sol·licitada. Aquestes transferències cobreixen al voltant del 25% del pressupost anual, amb la qual cosa si el ministeri compleix el seu ultimàtum, els 26 alcaldes dels pobles que no han presentat els comptes poden tenir seriosos problemes per pagar, entre altres despeses, la nòmina dels seus treballadors.

La notícia va agafar per sorpresa la majoria d'alcaldes dels municipis gironins afectats. Segons el que van explicar, bona part d'aquestes poblacions ja tenen aprovats els seus comptes des de fa temps, però els motius pels quals encara no han estat enviats són molt diversos. L'alcalde d'Hostalric, Josep Antoni Frias afirmava ahir que en cap cas es tracta d'un problema econòmic. "El nostre Ajuntament està absolutament sanejat, puc assegurar que no tenim cap problema de caire econòmic", va recalcar. Frias va atribuir el fet que el seu municipi encara no hagués presentat els comptes ja que "fins ara el més habitual era comunicar-ho a l'octubre".

No obstant això, amb la Llei de Sostenibilitat els ajuntaments tenen l'obligació d'informar el Govern central sobre el tancament pressupostari el mes de març. L'executiu va donar una pròrroga fins al 31 de juliol als alcaldes, i també els va advertir de les conseqüències que comportava no entregar els comptes a temps.

Aquest nou avís però sembla que no ha acabat de quatllar a tots els municipis. Alguns, com Castelló d'Empúries fins i tot ja tenien aprovats els comptes al mes de març. El seu alcalde, Xavier Santllehí no entén com l'anterior equip de Govern no va entregar-los quan tocava si ja estaven aprovades en ple municipal: "Nosaltres ja fa temps que les tenim fetes les liquidacions, no tenim cap problema. El que em sobta és per què l'antic equip de Govern no va entregar-los just després d'aprovar-los". De tota manera, tant Frias com Santllehí van assegurar que enviarien les liquidacions tan aviat com fos possible.

Problemes telemàtics

A Blanes (el municipi gironí de més habitants que encara no ha presentat els comptes) els problemes que han impedit entregar la liquidació han vingut per via telemàtica. L'alcalde de la localitat, Josep Marigó va relatar que els comptes es van aprovar i signar el 21 de març passat, sense problemes econòmics. No obstant això, a l'hora de presentar-ho a Economia un error telemàtic va impedir que es fes correctament. De fet, el programa informàtic encara ara no pot enviar les dades que quadren els 45 milions d'euros de pressupost de forma correcta. Marigó va dir que l'Ajuntament ja s'ha posat en contacte amb Hisenda per explicar-li el problema i demanar-li que es puguin entregar els documents per una altra via. De tota manera, l'alcalde de Blanes es pregunta "per què no s'ha arreglat abans aquest problema".

Per altra banda, la Generalitat i el Govern central van iniciar els treballs per crear un model únic de presentació dels comptes anuals per part dels ajuntaments. En una reunió mantinguda entre el director de l'Administració Local, Joan Canyada, i la directora de Cooperación Local, María de los Llanos Castellanos, els dos òrgans van posar en comú la necessitat de portar a terme un acord en aquesta matèria.