"Talls contra retallades". Aquest va ser el lema conjunt de la protesta que es va fer ahir a diferents carreteres de les comarques gironines per mostrar el rebuig dels ciutadans a la tisorada anunciada pel Departament de Salut arreu del territori. Així, diversos grups i plataformes d'afectats per les retallades van tallar el trànsit a carreteres de Blanes, Anglès, Hostalric, Breda, Palamós i Banyoles. La protesta també es va fer a pobles de Tarragona i el Vallès. Així doncs, en el conjunt de les comarques gironines gairebé 500 persones es van mobilitzar per fer aquests talls intermitents de carretera. Es tractava d'aturades de només cinc minuts cada poca estona, que en la majoria dels casos van comptar amb la complicitat dels conductors. Els talls es van fer al migdia, entre les onze i la una.

Blanes

Amb el lema "amb la sanitat no s'hi juga: no a les retallades", més de 150 persones van sortir a Blanes per protestar contra les retallades a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva que suposen, entre altres efectes, una reducció dels serveis de l'Hospital Comarcal de Blanes i el tancament de les urgències nocturnes als CAP de la comarca. La protesta, que va començar a les dotze del matí i va allargar-se una hora, va consistir a fer tallades intermitents de trànsit, de cinc minuts de durada, a la rotonda Mar i Murtra (a la GI-682) mentre es lliurava informació als conductors.

La majoria dels vehicles van aguantar l'espera i, fins i tot, alguns es van solidaritzar amb la causa fent sonar el clàxon. Tot i això, una minoria de conductors no va veure amb bons ulls la protesta i no agafaven el paper que es donava per informar de les afectacions de les retallades. Un dels organitzadors, Albert Salas, va valorar positivament la manifestació tot i que va lamentar que només fossin uns centenars de ciutadans que sortissin al carrer. Salas va afirmar que "la gent no n'és conscient fins que es veu afectada" i va afegir que les retallades "repercutiran a tothom".

Hostalric

Unes 150 persones es van concentrar a Hostalric per tallar la rotonda que dóna accés a la població arribant des de l'autopista AP-7. A la protesta hi van anar veïns d'Hostalric mateix i d'Arbúcies, de Massanes i Sant Hilari Sacalm. En aquesta carretera, els organitzadors tallaven el trànsit durant cinc minuts, esperàven que es descongestionés i tornaven a aturar el trànsit cinc minuts més.

En un principi tenien intenció de tallar l'AP-7, però finalment ho van fer a la rotonda que dóna accés a Hostalric per no perjudicar tanta gent. "La nostra intenció no era molestar, sinó donar informació als conductors mentre fèiem aquests petits talls", va explicar Jordi Romero, portaveu de la Plataforma ciutadana d'Arbúcies. "La resposta de la gent ha estat molt millor del que esperàvem. Hi ha hagu molts més conductors a favor de la nostra protesta que pas en contra", va destacar Romero.

Breda-Riells

Per la seva part, unes 60 persones van tallar reiteradament durant dues hores la C-35 a Breda. A la protesta hi van participar tant veïns d'aquesta localitat com de la veïna, Riells i Viabrea. En total, van ser dues hores d'aturades, en què com a la resta de talls repartien fullets i parlaven amb els conductors per explicar les retallades de Salut.

En aquesta zona, els organitzadors també van destacar la bona sintonia amb els conductors. "Jo ja he tallat unes quantes carreteres a la meva vida i mai m'havia trobat que els conductors no només no s'enfadessin, sinó que ens felicitessin", va explicar Albano Dante, membre de l'Assamblea de Breda, que va coordinar la protesta en aquest poble. "Quan talles una carretera la gent s'enfada, però aquesta vegada s'ho prenien molt bé i ens animaven", va afegir. Dante va destacar, a més, que molts dels conductors que arribaven a Breda ja portaven els fullets informatius de la protesta, perquè havien passat pel tall de carretera d'Hostalric. "Arribaven, mostraven els fullets i ens deien que ja se l'havien llegit i que hi estaven d'acord", va comentar.

Tot i que d'entrada només tenien permís per fer dos talls per hora, finalment en van acabar fent molts més. De fet, segons van destacar des de l'organització, els talls duraven cinc minuts i cada pocs minuts se'n anaven fent de nous. "En un principi, quan vam parlar amb els Mossos d'Esquadra ens van dir que només podríem fer dos talls per hora, però finalment n'hem fet molts més perquè els policies han vist que la gent s'ho prenia bé", va destacar Dante. En aquest cas, el lema era "Aturem-nos un moment, talls contra retallades".

Per altra banda, els membres de l'Assamblea de Breda es van reunir just després dels talls per valorar-los i discutir sobre futures protestes. En aquest sentit, van decidir que el proper 12 de setembre, en què en principi començarà la reordenació de Salut a la Selva interior, es tancaran al CAP de Breda com a mesura de protesta. "Hem decidit que ens tancarem al CAP de Breda i parlarem amb la resta d'assamblees per si es volen unir a la protesta", va destacar Dante.

Anglès-Amer

A Anglès, la protesta va reunir una quarantena de persones que van fer talls de cinc minuts cada mitja hora aproximadament a la carretera C-63, que enllaça Santa Coloma de Farners amb Olot. A la concentració, hi van participar veïns d'Anglès, Amer, Santa Coloma i d'Osor, segons van destacar els organitzadors. Sílvia Martínez, que és membre del Moviment Ter-Brugent, impulsor d'aquesta concentració, també va destacar la bona acollida de la protesta per part dels conductors. "Com que la gent només s'aturava un màxim de cinc minuts, ens escoltaven i s'ho prenien molt bé", va destacar Martínez. "Molts ens donaven les gràcies perquè estiguessim fent la protesta", va afegir. De fet, segons va destacar Martínez, dels 800 fullets que van entregar als diferents conductors, només tres s'ho van prendre malament, tot i que de seguida es va intentar solucionar la qüestió deixant-los passar. En el cas de la protesta d'Anglès, el lema de la pancarta deia: "Units per una societat digna" i Martínez va explicar que l'havien escollit perquè volen "anar més enllà, fins i tot, de les retallades de Salut".

Finalment, respecte a la possibilitat de tancar-se a l'interior del CAP d'Anglès, com faran a Breda, Martínez va assegurar que ho han de decidir aquesta mateixa setmana. "És el següent pas que volem fer. Ens reunirem aquesta setmana per prendre una decisió definitiva", va assegurar.

Banyoles

La capital del Pla de l'Estany va marcar la diferència fent una cercavila en comptes dels talls de circulació. Els manifestants es van reunir a dos quarts de dotze del migdia davant del pavelló de la Draga, aprofitant la presència d'alguns esportistes que participaven al triatló de la ciutat, i tot seguit van començar la marxa pels carrers de Banyoles. La cercavila va començar pel carrer Llibertat i l'avinguda Països Catalans, tallant en un sentit la circulació dels cotxes per aquesta via principal de Banyoles. Després es va fer una aturada a la plaça Major coincidint amb la celebració de les gangues al carrer. A continuació la cercavila va dirigir-se cap a la Clínica Salus Infirmorum passant pel passeig de la Indústria. Un cop davant del centre sanitari de Banyoles, els manifestants van fer un minut de silenci per protestar contra les retallades en l'àmbit de la salut i concloure, d'aquesta manera, la marxa pels carrers de la ciutat.

La cercavila, que va comptar amb la presència d'una trentena de persones, estava organitzada per l'Assemblea d'Indignats de Banyoles. Una de les integrants d'aquest col·lectiu, Anna Muñoz assegurava que a Banyoles "la sanitat és menys important que el triatló i les gangues al carrer", després de la baixa afluència de persones que van assistir a la manifestació i tenint en compte que a la ciutat ja s'ha eliminat l'ambulància que oferia un servei diürn de 12 hores.

Palamós

Una quarantena de persones es van manifestar a Palamós. En aquest cas, també es van fer talls interminents de cinc minuts durant dues hores. Els manifestants es van concentrar a la carretera C-256 a l'altura del pont de Ferro de la ciutat.