Les comarques de Girona, i tot Catalunya en general, s'estan preparant per afrontar un dels cursos escolars més complicats i polèmics dels darrers anys. L'educació ha estat un dels principals blancs de les retallades impulsades per la Generalitat de Catalunya, i això ha aixecat moltes reaccions contràries i enfurismades. Disminucions de les ajudes, manca de professorat, la sisena hora... Són molts els assumptes que preocupen, per ?exem?ple, al sector de les AMPA, les quals se senten cada vegada més desprotegides en l'àrea de l'educació dels seus fills.

Des de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (FAPAC) es preveu un dels cursos més complicats dels darrers anys. La seva presidenta, Imma Fuyà, es va mostrar molt preocupada davant la reducció de les ajudes que reben les famílies per a la reutilització dels llibres de text. "És que sembla que últimament no en rebem ni una de bona. Ara toca una retallada en l'ajuda dels llibres escolars. És una retallada del 75%, i aquesta reutilització dels llibres de text evita que moltes famílies hagin de fer una gran despesa i que cada any s'hagin de comprar milers i milers de llibres nous", va afirmar Fuyà. "Tant de bo en el futur no haguem de recordar aquest inici de curs", va sentenciar.

De 25 a 10 euros

Segons la presidenta de la FAPAC, les ajudes que arribaven el curs passat eren de 25 euros per alumne, una xifra que ja es considerava insuficient des del sector de les AMPA. "Ara resulta que ha baixat fins a uns 10 euros per alumne, ja que tenim la mateixa dotació pressupostària però hem d'arribar a més gent", va explicar Fuyà. El departament d'Ensenyament de la Generalitat va convocar dijous passat les subvencions per a la reutilització de llibres de text en l'ensenyament primari i secundari, que es podrà demanar fins al 16 de setembre (el termini va començar divendres).

La presidenta de la FAPAC va explicar que ja feia temps que reclamaven que es fessin públiques les xifres d'aquestes ajudes, però que des del departament els van dir que no ho farien fins al mes de setembre. La informació facilitada al portal web de la Generalitat especifica que "es concedeixen fins a 10,00 euros per alumne/a de centres que hagin participat en el programa més de tres cursos". Per als centres que implantin el programa durant aquest curs 2010-2011 o que hi hagin participat fins a un màxim de tres cursos, l'ajuda que es concedirà arribarà fins als 20,00 euros per alumne.

Fuyà també va mostrar la seva preocupació per una altra de les retallades que afectarà aquest curs escolar, la supressió de la sisena hora a molts centres. "A banda de tot això, també ens quedem sense una hora d'ensenyament. Sembla ser que es volen carregar l'escola pública", va sentenciar, posant de relleu que encara hi ha "molt de desacord en tota la comunitat pel tema dels horaris".