Uns 150 nens saharauis que aquest estiu han passat les vacances a Catalunya han tingut una pròrroga d'un dia més en la seva estada al país. L'avió que els havia de tornar a casa va patir una avaria i han passat unes 24 hores a l'aeroport del Prat.

El contingent de nanos que han dormit al terra de l'aeroport tenen entre sis i dotze anys i han participat en el programa "Vacances en Pau" que organitza l'Associació Catalana d'Amics del Poble Saharaui. Entre ells s'hi trobaven un grup d'una cinquantena de menors que han estat a Girona.

Dissabte cap a les set del vespre havien d'agafar un vol d'Air Algèria de tornada a aquest país, on hi ha els camps de refuigats on viuen, però per problemes, en principi, tècnics, el vol es va anar retardant fins a la tarda d'ahir.

Finalment, cap a les cinc d'ahir, els 150 nens i nenes van poder embarcar rumb a casa seva.

L'angoixa dels pares

L'odissea dels nens saharauis va tenir angoixats tant els pares biològics com els d'"estiu", ja que del grup de 640 nens que havien de tornar dissabte, pràcticament la meitat va poder fer-ho, mentre que l'altra, no.

"Hem estat tota la nit pendents de si sortia o no sortia el vol i l'única informació que hem rebut ha estat a través de la web d'Aena perquè anavem veient com s'anava retardant el vol", va relatar Javi Cabrera, un gironí que ha acollit un nen. Precisament, com acostuma a ser habitual en aquest tipus de casos, la informació donada per les autoritats aeroportuàries ha brillat per la seva absència. "Ens deien que hi havia una avaria però sense concretar massa què passava ni quan podríem sortir", va explicar Anna Roca, coordinadora de l'Associació d'Amics del Poble Saharaui.

El poc equipatge que porten els nens va ser un altre dels elements de preocupació. Segons va explicar Cabrera, "només els deixen portar una motxilla d'uns cinc quilos que aprofitem per posar-hi material escolar i roba".

Malgrat la manca d'informació i la incògnita de quan podrien marxar cap a Algèria, tant des de l'Associació d'Amics del poble Saharaui com des de les famílies es va explicar que les autoritats de l'aeroport van tractar bé els nens i van estar pendents que no ?tin?guessin problemes. Ahir a la una els van portar un càtering perquè poguessin fer un mos després de passar la nit a la terminal.