Els continus controls del Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil de Girona han acabat amb l'entrada de peix i marisc immadur per la frontera de la Jonquera, segons les dades facilitades ahir per aquest cos policial. Les xifres confirmen un descens del 90 per cent al nombre de transports, bàsicament de cloïsses i lluç de talla inferior a la reglamentària que, en la seva gran majoria, procedien d'Itàlia.

En anys anteriors eren constants els decomisos de carregaments d'immadurs i cada any es repartien desenes de tones de marisc i peixos de mesura il·legal en llars de beneficència i asils. Els controls han tingut efecte i, en comparació d'anys passats, el 2010 ja només es van localitzar 7.555 quilos de mesura menor a la legalment permesa, mentre que aquest 2011 encara no s'ha detectat cap carregament.

El caporal en cap del Seprona a Girona, Miguel Pelegrina, atribueix el descens al fet que els empresaris que no complien la normativa han entès que, amb les sancions que se'ls imposen, no és rendible aquesta pràctica. "Les empreses eren sempre les mateixes i quan s'obre un expedient, la sanció és molt gran, així que s'han adonat que no els surt rendible; al principi potser sí, però ara des que se'ls obren els expedients sancionadors les multes són molt fortes", va indicar Pelegrina.

El que sí s'ha detectat és l'etiquetatge fraudulent de productes, amb dates d'envasament posteriors a la d'una inspecció dels agents.

D'altra banda, Agricultura va estipular que la quota màxima de captura de sonso per barca i dia durant l'any 2011 ha de ser de 420 quilos en el cas d'estar enrolats i presents a bord un total de dos tripulants. En el cas que l'embarcació hi siguin presents més de dos tripulants, la quota màxima de pesca serà de 500 quilos. Aquesta ordre, publicada al DOGC, entra a partir d'avui en vigor.