La presidenta de la Federació d'Associació de Pares de Catalunya (FAPAC), Imma Fuyà, va alertar que el transport escolar per alumnes que estudien en un altre poble o lluny de casa deixarà de ser gratuït aquest curs en alguns punts de Catalunya. Segons la FAPAC, alguns consells comarcals deixaran d'oferir gratuïtament el servei i faran pagar a les famílies el 25% del cost, una xifra que pujarà a uns 350 euros per curs i fill. Fuyà va assegurar que els consells comarcals han pres aquesta decisió perquè "amb el que reben de la conselleria d'Ensenyament no poden fer front a la despesa".

Segons la presidenta de la FAPAC, Imma Fuyà, l'inici d'aquest curs 2011-2012 pot ser "feixuc" per a les famílies perquè hi haurà una davallada generalitzada de les ajudes tant per a la compra de material, sortides extraescolars i també per al transport. És en aquest darrer capítol que la representant dels pares i mares va voler donar la veu d'alerta perquè ha reconegut que pot deixar de ser un servei gratuït.

Fins ara, els consells comarcals s'encarregaven de gestionar el servei, que era gratuït per als estudiants que s'han de desplaçar a un altre poble, sobretot els que no tenien IES en el seu, o aquells que han de recórrer més de tres quilòmetres per anar al seu centre, encara que sigui dins el mateix municipi. Ara, però, segons va explicar Fuyà, s'ha sabut que alguns consells comarcals faran pagar a les famílies fins al 25% del servei. "Això vol dir en alguns passar de no pagar res a pagar 350 euros per fill i curs", va alertar.

Fuyà va assegurar que els consells comarcals han pres aquesta decisió perquè amb el què reben del Departament d'Ensenyament "no poden fer front a la despesa" i va avançar que aquest és un dels temes que vol tractar amb la consellera Irene Rigau en una reunió que tenen prevista per aquesta setmana, abans no comenci el curs.

Risc de separació

Un altre dels capítols que va voler destacar la presidenta de la FAPAC és el destinat a les beques per necessitats socioeconòmiques. Aquestes són unes ajudes que permeten als fills de famílies que passen dificultats econòmiques fer les mateixes activitats que la resta de companys, bàsicament colònies i sortides extraescolars. Segons va avisar Fuyà, a hores d'ara aquestes ajudes "no estan garantides ni pels municipis ni pel Departament d'Ensenyament".

Davant aquesta situació, la FAPAC alerta que això pot agreujar les diferències entre alumnes. "Serà trist veure com un nen no podrà fer una sortida perquè no ho podrà pagar", va avançar Fuyà que assegura però que aquí hi entra el paper "solidari" de les AMPAS. "Farem les botifarrades i vendrem les samarretes que calguin per ajudar tots els nens i que puguin fer el mateix", va explicar.

Davant aquesta radiografia de la situació, la FAPAC va demanar a les 2.050 AMPAS que representa que estiguin "alerta" i que "se solidaritzin" amb les famílies que pitjor ho estan passant. Per això, Fuyà no descarta mobilitzacions durant el curs. "Serà un curs difícil i si en un moment determinat hem de sortir al carrer ho farem", va avançar.