Les escoles bressol comencen el curs mentre la Generalitat continua sense anunciar, exactament, quin ajut econòmic atorgarà als ajuntaments que ofereixen aquest servei educatiu. Fa un mes, Ensenyament ja va advertir que reduiria, al voltant d'un 11%, les subvencions per a les llars d'infants municipals. Això significa que dels 1.800 euros que els consistoris rebien per cada alumne, aquest any la Generalitat preveu minimitzar la subvenció fins als 1.600 euros. Segons el Departament, "no es pot arribar al màxim dels ajuts previstos" i per això s'intentarà mantenir el 89% de la subvenció per a les escoles bressol públiques.

Els ajuntaments han d'afrontar la nova situació econòmica després de l'anunci de retallades d'Ensenyament. Els consistoris es troben en una posició complicada perquè hauran de tancar el pressupost de l'any 2011 sense la subvenció completa per a llars d'infants de la Generalitat.

Davant aquest dèficit que arrossega el servei preescolar, alguns ajuntaments ja han optat per apujar les quotes mensuals de les escoles bressol per aquest curs 2011-2012. En canvi, altres consistoris preveuen incrementar les taxes de les llars d'infants a partir del mes de gener de l'any vinent. La resta d'institucions municipals intentaran mantenir el preu que inicialment ja havien aprovat durant aquest curs.

El Gironès

De moment, Girona preveu respectar les taxes que consten a les ordenances fiscals. Segons Maria Àngels Planas, regidora d'Hisenda, l'Ajuntament mantindrà el preu de les escoles bressol que actualment tenen un cost de 120 euros mensuals. Tot i que la voluntat del consistori és no apujar la quota durant el curs 2011-2012, també s'adverteix que quan es faci el pressupost de ?l'any 2012 "s'haurà de tenir en compte el context econòmic" per no arribar a una situació insostenible.

Salt es troba en una posició bastant similar. El regidor d'Educació, Robert Fàbregas, informa que "s'estan estudiant dues possibilitats": Incrementar la taxa de les llars d'infants a les famílies o que l'Ajuntament assumeixi la retallada de la subvenció de la Generalitat. Fàbregas explica que "quan se sàpiga ?exac?tament quin ajut econòmic atorgarà el Departament", es prendrà una decisió. Tot i això, la intenció del consistori és mantenir el preu mensual de 134 euros (fins a 5 hores) i de 172,50 euros (més de 5 hores), al llarg d'aquest curs. Encara que no es descarta fer algun increment a les quotes a partir del gener.

L'Alt Empordà

Figueres apujarà el preu de les escoles bressol el gener de l'any vinent. Actualment, les llars d'infants municipals tenen un cost de 148,33 euros al mes i l'Ajuntament preveu repercutir la retallada d'Ensenyament en la taxa d'aquest servei preescolar.

Roses no té previst modificar la quota mensual de les escoles bressol, que és de 126,80 euros mensuals. Manel Escobar, regidor d'Hisenda, confirma que el preu es mantindrà durant aquest curs 2011-2012 perquè la població acumula unes dades d'atur molt altes i assegura que el consistori "no pot jugar amb les famílies".

L'Escala és un dels pocs municipis de les comarques gironines que ja ha aplicat un increment a les quotes mensuals de la llar d'infants. D'aquesta manera, si fins ara el preu de l'única escola bressol de la població era de 142,80 euros al mes, a partir d'aquest curs tindrà un cost de 181,36 euros mensuals. Això significa un augment del 27%. L'alcalde de l'Escala, Estanis Puig, recorda que "és una decisió de la Generalitat" el que comporta, "necessàriament", aquesta apujada.

La Selva

Blanes vol estudiar la repercussió que suposa la reducció de la subvenció de la Generalitat i, al mateix temps, comparar les quotes mensuals de les llars d'infants de la ciutat amb les dels altres municipis. Segons l'alcalde, Josep Marigó, les escoles bressol públiques de Blanes "són les que tenen uns preus més baixos". Actualment, les llars d'infants municipals suposen un cost de 101,10 euros al mes (fins a 6 hores) o de 135,32 euros al mes (més de 6 hores) per a les famílies. Tot i això, Marigó explica que l'Ajuntament "no ha volgut improvisar de pressa cap mesura" perquè ho considera "inapropiat". En aquest sentit, l'alcalde assegura que la taxa de les escoles bressol de Blanes "es mantindrà sense canvis" al llarg d'aquest curs. Però de cara al període escolar 2012-2013, Josep Marigó informa que es preveu apujar la quota mensual de les llars d'infants municipals perquè, si no, "el dèficit serà monumental". Marigó afirma que "la manera d'actuar de la Generalitat és injusta i intolerable" ja que, segons l'alcalde, "escanya encara més els ajuntaments".

Lloret de Mar tampoc té definides les actuacions per afrontar la disminució de la subvenció de la Generalitat, Romà Codina, alcalde de Lloret, assegura que "si s'aplica un augment a les taxes de les escoles bressol serà a partir del curs 2012-2013". Actualment, les llars d'infants d'aquesta ciutat tenen un cost de 108 euros al mes.

L'alcalde de Santa Coloma de Farners, Antoni Solà, preveu que l'Ajuntament apugi les quotes a partir del gener. De moment la taxa és de 106,55 euros mensuals.

La Garrotxa i el Ripollès

Olot també estudia quines mesures es poden aplicar per fer front a la retallada de la subvenció de la Generalitat. La capital de la Garrotxa disposa de diferents llars d'infants que tenen unes quotes mensuals que oscil·len entre els 120 i els 160 euros, segons la renda de les famílies. La regidora d'Ensenyament, Núria Fité, explica que l'Ajuntament es troba analitzant la situació mentre s'està pendent de conèixer els números definitius d'aquesta disminució d'ajuda econòmica per part del Departament.

Ripoll és un dels pocs municipis que no haurà d'afrontar aquesta retallada. Jordi Munell, alcalde de Ripoll, informa que l'única escola bressol pública és titularitat de la Generalitat. Per tant, segons el Departament, el preu per aquest curs és de 78 euros al mes.

El Baix Empordà

Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols viuen una situació bastant similar. Aquests dos municipis del Baix Empordà estudien la possibilitat d'incrementar les taxes de les llars d'infants a partir del mes de gener. El regidor d'Educació de Palafrugell, Xavier Rocas, explica que la voluntat de l'Ajuntament "és repercutir el mínim" en el preu de les escoles bressol, que actualment és de 128 euros mensuals. Júlia Vendrell, regidora d'Educació de Sant Feliu de Guíxols, assegura que "s'estan analitzant els números de la Generalitat, a l'espera de tenir-los definitius" per decidir si, finalment, s'augmentarà la quota de les llars d'infants que ara és de 139,05 euros al mes.

La Bisbal, la capital de la comarca del Baix Empordà, no es planteja una apujada de les taxes de l'escola bressol. Lluís Sais, l'alcalde, informa que "si es produeix un increment a les quotes, serà a partir del curs 2012-2013". Actualment, els preus mensuals de la llar d'infants de la Bisbal d'Empordà oscil·len de 117,43 euros per als infants de P0, 141,10 euros al mes per als alumnes de P1 i 169,32 euros mensuals per a les criatures de P2.

El Pla de l'Estany

Banyoles també és un dels altres municipis que ja ha aplicat un augment a les taxes. Segons el regidor d'Educació, Jordi Congost, "l'Ajuntament ha pujat un 7,5% la quota de l'escola bressol". D'aquesta manera, les famílies han passat de pagar 130 euros mensuals a 138,35 euros a partir d'aquest curs. Congost explica que el consistori banyolí ha optat per "augmentar de bon principi el preu de la llar d'infants sabent que la Generalitat retallarà la subvenció". Així, l'Ajuntament de Banyoles farà front a la manca de finançament que pateixen totes les escoles bressol municipals a causa de la retallada d'Ensenyament.