La dàrsena pesquera del port de Sant Feliu de Guíxols romania confinada ahir mentre que efectius de Protecció Civil i d'altres cossos retiraven més de 20.000 litres d'aigua contaminada de fuel arran el vessament del dipòsit del creuer turístic Stella Maris II. Diumenge a la tarda l'embarcació va arribar a port remolcada per un altre creuer amb un forat al casc després d'encallar-se en els esculls de les illes Balelles, a aproximadament una milla nàutica -una mica més d'un quilòmetre i mig- de la costa. Un cop a tocar de port, l'embarcació es va enfonsar i només en sobresortia la proa.

Els Mossos d'Esquadra han dipositat les diligències informatives al jutjat per esclarir si la tripulació de l'embarcació, que transportava quatre passatgers, va incórrer en alguna negligència doncs, segons van indicar fonts municipals, el xoc va ocórrer arran una distracció del patró. En tot cas la competència de l'investigació recau en Capitania Marítima, òrgan depenent del ministeri de Foment, ja que l'accident va ocórrer en aigües estatals, segons van indicar Protecció Civil i la direcció de Ports de la Generalitat. Un altre creuer de la mateixa empresa va socórrer l'embarcació amb problemes.

Ahir, però, la preocupació principal era que el vessament de gran part dels 2.000 litres de fuel que contenien els dipòsits del creuer no s'extengués més enllà del perímetre confinat. Segons va informar Protecció Civil, l'aigua contaminada es va dipositar en un dipòsit de 20.000 litres i una altra cisterna de 12.000 litres de capacitat va arribar també a l'indret per continuar amb l'extracció. Els mecanismes per segellar el dipòsit de l'embarcació no van funcionar correctament i gran part del fuel va anar a parar a l'aigua, segons van indicar des de Protecció Civil, tot i que no es va poder esclarir concretament el nombre de litres d'hidrocarbur vessats.

Per sort, tal i com van explicar des de la direcció de Ports de la Generalitat, el vessament es va poder controlar ràpidament gràcies a la instal·lació de barreres i no va caler tancar la bocana del port, per la qual cosa tant les embarcacions esportives com les de pesca van poder operar ahir amb normalitat a Sant Feliu.

Una gran grua va treballar ahir al matí per recuperar el vaixell enfonsat, que té 17 metres d'eslora i en el moment de l'incident acollia quatre passatgers i tres tripulants. Un cop es pugui segellar el dipòsit per tal d'evitar més vessaments, el vaixell es durà fins al varador per tal de reparar-lo. A primera hora del matí, els submarinistes van revisar la part del vaixell recreatiu que va quedar enfonsada en l'aigua. Durant tot el matí, personal del port va aplicar líquid dispersador sobre l'aigua per tal de dur el gasoil de l'embarcació cap a les barreres protectores. També es van repartir per la superfície papers absorbents per tal de minimitzar l'impacte del combustible.