Tot i que un setembre, per bo que sigui, mai no pot compensar del tot un juliol desastrós, el d'aquest any estarà ben a prop d'aconseguir-ho. Les altes temperatures i el sol que en general està lluint diàriament a les comarques de Girona aquest mes de setembre fa que les platges estiguin molt més freqüentades del que seria normal en aquesta època i que els hotels del litoral presentin una ocupació d'entre el 75% i el 85%. Inclús superant aquesta darrera xifra en alguns casos concrets, i fregant per tant el 90%. El turisme que està aprofitant els darrers dies de sol i allargant per tant la temporada turística gironina, és sobretot estranger, ja que els catalans i espanyols ja s'han reincorporat en la seva gran majoria a la feina o als estudis.

Segons la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, s'estan complint les previsions realitzades a finals d'agost i actualment els hotels de les zones costaneres es troben entre el 75% i el 85% d'ocupació, si bé segons ha pogut saber Diari de Girona en alguns llocs concrets se supera fins i tot aquesta darrera xifra. A les comarques de l'interior, en canvi, els hotels que estan oberts -una petita part- es troben en aquests moments entre el 35% i el 45% d'ocupació.

Des de la Federació d'Hostaleria atribueixen aquests dades a "un bon temps i una climatologia adient pels que fan vacances el mes de setembre".

Les xifres són especialment positives tenint en compte que, tal com expliquen a la Federació, " la majoria de turisme de les comarques de Girona és espanyol i català, i el dia 12 de setembre ja va començar el curs escolar". Per tant, el turisme estranger que pugui haver-hi actualment representa la gran majoria d'aquests percentatges d'ocupació.

El turisme creixerà un 2,2%

El turisme creixerà aquest any un 2,2%, previsió que l'Aliança per a l'Excel·lència Turística (Exceltur) manté des d'abril, davant a l'1% que preveia al començament de l'any, com a conseqüència de l'arribada "inusual" dels turistes que "habitualment" elegien països del nord d'Àfrica com a destí de vacances. Tanmateix, quan la situació en aquesta zona geogràfica es normalitzi, el creixement turístic a l'Estat espanyol tornarà als seus nivells habituals.

El vicepresident d'Exceltur, José Luis Zoreda, va subratllar per això que aquesta positiva estimació es deu a factors "conjunturals que no han d'induir a l'engany de creure que el sector turístic ha superat totes les dificultats". "La raó principal és el reflux de turistes que tenien com a destí prioritari països com Túnez o Egipte però que, a causa de les revoltes polítiques, han preferit refugiar-se en la seguretat d'Espanya", va explicar.

En el cas que la incertesa i volatilitat econòmica actuals es traduïssin en un ressentiment del turisme en l'últim trimestre de l'any, "no aconseguiria variar gaire el creixement estimat del 2,2%", ja que els tres últims mesos de l'any són els de "menor pes turístic". Per això, a més de tancar un "excel·lent any per al turisme", Zoreda preveu que la bonança per a Espanya continuï "almenys durant el primer semestre de 2012".