Les arques municipals de Blanes es veuen castigades no només per la davallada dels ingressos propis de l'Ajuntament sinó també perquè hi ha hagut un dèficit econòmic "insostenible" dels principals serveis i equipaments municipals que ascendeix fins als 2.745.820 euros segons dades de l'any 2010.

El desequilibri entre ingressos i despeses és gran i segons l'actual alcalde, Josep Marigó (PSC), en temps de bonança econòmica sempre es donaven més serveis públics per part del consistori i de forma gairebé íntegra i però això s'ha provocat aquest dèficit. Com a conseqüència, segons el batlle aquest fora econòmic representarà que" s'hagi de reorientar la política de serveis".

Entre els equipaments municipals amb més dèficit durant l'any passat hi ha la Ciutat Esportiva de Blanesn, que va començar a funcionar encara no fa un any, i que té un forat de 1.045.582 euros. Aquesta obra emblemàtica de la vila de Blanes va obtenir uns ingressos de 45.000 euros i va generar uns costos de 1.090.652 euros durant l'any passat. I és que segons Josep Marigó mantenir aquest equipament costa "gairebé el triple de la despesa que hi havia pels pavellons que tenia Blanes".

Malgrat això, per fer-la més eficient econòmicament, diu el batlle, la regidoria d'Esports ha preparat per una banda un reglament de funcionament, que no exisitia i per l'altra, s'està redactant un projecte de dinamització d'aquestes instal·lacions esportives i que ha de servir per rentabilitzar l'equipament.

A més de la Ciutat Esportiva, l'altre servei més deficitari que aporta Blanes al ciutadà és el transport urbà, aquest va tancar el 2010 amb 551.289 euros de dèficit -va tenir 914.989 euros d'ingressos i 1,4 milins de despeses-. Un altre equipament que arrossega un forat econòmic l'any passat són les escoles bressol que si bé van ingressar 636.626 euros, en canvi va generar 1.126.092 euros de despesa, que suposa un dèficit de 1.045.582 euros. També són deficitaris el teatre municipal que va tancar l'any amb 371.982 euros de forat i la deixalleria municipal, amb 287.499 euros de dèficit.

La situació econòmica negativa no només es centra en el dèficit, segons l'acalde de Blanes sinó que s'hi suma que aquest 2011 no s'ha fet pressupost i s'està amb un de prorrogat. I també segons Marigó, hi ha que la Generaltat deu en concepte de subvencions i convenis a l'ajuntament uns 1,8 milions d'euros i a més, l'Estat reclama a Blanes que se li retornin uns 2,1 milions de l'any 2008 i 2009 per un error del Ministeri d'Economia.

Reequilibrar l'economia

Davant d'això, l'Alcalde va fer públic el pla d'actuació municipal del mandat del seu govern per reequilibrar l'economia municipal. Marigó va explicar que l'ajuntament ha de ser "capaç d'autofinançar-se" i per això s'estan preparant per exemple les futures ordenances amb diferents criteris com ara aplicant l'IPC català. A banda buscaran mètodes "més eficients" de treball i rendibilitat com ara s'apostarà per la constitució d'empreses mixtes perquè al seu parer és "impossible" seguir amb empreses que siguin del tot municipals. Pel que fa a aspectes que permetin aconseguir més ingressos al consistori es posarà publicitat en llocs públics per exemple. I per reactivar l'economia local Blanes aposta per promoure la reurbanització de la zona turística, mancomunar serveis amb altres municipis, entre d'altres.