L'Audiència de Barcelona ha condemnat a cinc anys i nou mesos de presó el propietari d'una empresa d'extracció d'àrids per contaminar greument una zona protegida del riu Tordera, sense cessar en els abocaments malgrat els sis expedients administratius que se li van obrir en deu anys.

En la sentència, la secció novena de l'Audiència de Barcelona condemna a l'empresari Pedro Martinell, propietari de l'empresa Àrids Sant Daniel de Tordera (Maresme), per un delicte contra el medi ambient i l'inhabilita durant quatre anys i mig per a la direcció d'activitats industrials de rentat d'àrids.

L'empresari, que també haurà de pagar una multa de 9.000 euros, va contaminar greument amb els abocaments de la seva empresa una zona d'aiguamolls del riu Tordera, ja difícilment recuperable, entre els anys 1998 i 2008, quan els seus pous d'extracció van ser clausurats per ordre de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), amb l'auxili dels Mossos d'Esquadra.

El processat va obrir una empresa d'extracció i tractament d'àrids l'any 1996, sense la preceptiva autorització administrativa per a abocament d'aigües residuals en cursos públics de la Junta de Sanejament i de l'Agència Catalana de l'Aigua. Això va motivar que, entre els anys 1998 i 2008, se li obrissin sis expedients administratius -alguns d'ells sancionadors- per abocaments contaminants il·legals i sense autorització, sense que l'empresa cessés les seves activitats contaminants. En concret, l'empresa va abocar aigües residuals sense tractament previ, dels seus processos de rentat de materials àrids, que contenien elevats percentatges de sòlids en suspensió i eren canalitzades mitjançant un desaiguàs de 400 metres que desembocava al braç esquerre del curs del riu Tordera.

La Fiscalia de Medi Ambient, que demanava sis anys de presó per a l'empresari, va obrir el 2008 una investigació penal a la indústria d'àrids, després que reiteradament el processat desoís les advertències perquè aturés les activitats contaminants.