L'Aeroport de Girona és l'únic de l'estat que ha tancat el balanç d'entrada de passatgers de vols de low cost durant els vuit primers mesos de l'any amb un percentatge inferior que l'any passat, segons dades que va oferir l'Institut d'Estudis Turístics (IET), que depèn del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç.

El de Girona és l'únic aeroport de l'Estat on han entrat menys passatgers de vols de low cost que el 2010 en els vuit primers mesos de l'any. Amb 998.666 viatgers, per Vilobí hi han passat aquest 2011 un 30,2% menys de passatgers, una situació que es pot considerar alarmant si es té en compte l'augment de la resta de ciutats de l'estat. La reducció del nombre de rutes i vols de la companyia fins ara franquícia a Girona, Ryanair, n'és la causa principal.

Com ja va informar Diari de Girona la setmana passada, l'Aeroport de Girona s'ha convertit en el 15è en nombre total de passatgers de l'Estat, amb una caiguda d'un 40% de passatgers durant el mes d'agost.

Creixement a l'Estat

Pel que fa la resta, des del començament de l'any, els aeroports espanyols on han entrat més passatgers amb les aerolínies de baix cost han estat el de Palma de Mallorca, que va arribar 4,4 milions de passatgers, fet que suposa un augment del 11,7%; el de Barcelona-El Prat, amb 3,5 milions de viatgers i un 42,1% més; el de Màlaga, amb 2,8 milions de passatgers i un 9,3% més; el d'Alacant, amb 2,5 milions; i el de Madrid -Barajas, amb 2,4 milions de passatgers i un augment del 15,2%.

Els van seguir el de Tenerife Sud, amb 1,4 milions de passatgers i un 29,4% més que al 2010; i Gran Canària, amb més d'un milió de viatgers i un 28,4% més. També van destacar els increments del 20,2% a València (811.132 viatgers) i del 10,5% a Eivissa (945.633 viatgers).

A l'agost, les aerolínies de baix cost van transportar a 4,3 milions de passatgers a l'Estat espanyol, un 9,1% més, mentre que les tradicionals van traslladar a més de 3 milions de viatgers, fet que suposa un creixement del 6,3%.

El 58,8% dels 7,3 milions de passatgers internacionals que van entrar a Espanya per avió el mes passat ho van fer en low cost.

El grau d'ocupació de les companyies de baix cost va arribar el 86,1% el mes passat, una taxa 8 punts superior a la de les companyies tradicionals (78%).

Ryanair, easyJet i Air Berlin van efectuar més de la meitat de les arribades internacionals en baix cost, amb el 54,2% dels viatgers, en els vuit primers mesos de l'any, amb creixements per a les dues primeres.

Les Illes Balears, amb un 30,1%, Catalunya (18,7%), Andalusia (13,7%), Comunitat Valenciana (13,1%), Canàries (12%) i la Comunitat de Madrid (8%), van encapçalar el rànquing de destinacions en baix cost el juliol, amb increments entre un 11,1% a l'arxipèlag balear i un 2,5% a Andalusia. Totes les destinacions millorar les xifres de fa un any, Les canàries va registrar el major augment, amb un 20% més de viatgers.