Un nou paquet de mesures anunciat a finals de la setmana passada per la Conselleria de Salut retallarà i modificarà encara més els horaris, i conseqüentment els salaris, dels metges de l'Hospital Josep Trueta de Girona. Una nova sèrie de retallades als centres de l'ICS que ha provocat novament la indignació del sindicat Metges de Catalunya, que va afirmar ahir mitjançant un portaveu que "no tindrem miraments, vetllarem per la salut dels nostres pacients, i si hem de passar per sobre del pressupost, ho farem".

D'entre les noves mesures anunciades a finals de la setmana passada, que s'impulsen per intentar quadrar els pressupostos dels centres hospitalaris, n'hi ha quatre que han indignat especialment els metges dels hospitals englobats dins de l'ICS. En primer lloc, els residents patiran una reducció de tres hores en les guàrdies, que fins ara eren de 15 hores. Aquesta retallada es durà a terme amb la reestructuració dels horaris del personal mèdic per cobrir les tardes.

Prejubilació als docents

Una altra de les mesures que es van anunciar és l'avanç de l'edat de la jubilació d'aquells metges que compaginin la seva pràctica a l'hospital amb la docència als centres universitaris. Fins ara, l'edat a la qual es podien jubilar era als 70 anys que permeten les universitats. Amb la nova retallada, aquests professionals hauran de deixar la pràctica de la medicina als 65 anys, independentment de si abandonen la docència o no.

En tercer lloc, el portaveu de Metges de Catalunya va explicar que es vol reduir l'activitat durant les setmanes de pont i classificar-les com a dies festius. D'aquesta manera, l'atenció mèdica d'aquests dies seria com la d'un diumenge, amb el personal de guàrdia, i s'obligaria a la resta de metges a agafar un dia de lleure.

Finalment, el personal mèdic del Trueta veurà eliminada la jornada partida de vuit del matí a les cinc de la tarda. Des de Metges de Catalunya, la queixa principal és que fins ara els metges de l'ICS feien més hores a través d'aquest horari, i tot i això els salaris ja eren molt inferiors als de la resta de l'Estat. Amb aquesta nova mesura, preveuen que el salari baixarà encara més, fins els 1.700 o 1.800 euros, una xifra que consideren insuficient atès l'alt grau de responsabilitat que comporta la seva feina.

Segons van anunciar ahir, la pressió no pararà i s'intentaran buscar solucions i vies de diàleg amb la conselleria. "Ens estan posant moltes limitacions per atendre els pacients, però no tindrem miraments, i si hem de passar per sobre del pressupost, ho farem", va anunciar el portaveu del sindicat.