Com va passar el mes de juliol, el turisme estranger ha salvat els hotels gironins també a l'agost. Els establiments hotelers de les comarques de Girona han obtingut a l'agost un 3,3% més de pernoctacions que el mateix mes de 2010, però l'increment s'ha d'agrair als turistes estrangers, que han adquirit un 9,2% més de nits d'hotel que un any abans. En canvi, les pernoctacions de clients nacionals han caigut un 7,5%. Si ens limitem als hotels del litoral els porcentatges són molt semblants, no en va la gran majoria de pernotacions del mes d'agost a Girona tenen lloc a hotels de la Costa Brava. Així, les pernoctacions al litoral han augmentat un 2,9%, gràcies al 7,2% d'increment del turisme estranger. Les pernoctacions de clients no estrangers han disminuït alloitoral un 6,5%.

Els 2.189.406 pernoctacions que -segons l'Institut Nacional d'Estadística- han assolit a l'agost els hotels de les comarques de Girona han sigut de clients estrangers en la seva gran majoria: 1.502.558. Les pernoctacions de turistes nacionals no s'han ni acostat a lameitat de la xifra anterior, quedant-se en 686.848. Un any abans, les diferències entre pernoctacions estrangeres i nacionals havien sigut menys acusades: 1.375.855 per 742.560.

Els hotelers gironins tenen l'esperança que aquest mes de setembre el balanç sigui positiu, tenint en compte que el bon temps l'ha acompanyat en la majoria de jornades. El juliol va acabar amb un balanç llugerament positiu tot i la climatologia adversa.

Augment per sota la mitjana

Tanmateix, l'augment experimentat pels hotels gironins és inferior a la mitjana de l'estat, on ha sigut del 6,2% i es van situar en 41,5 milions. El mateix mes d'agost, els preus van registrar un increment de l'1,8 %.

Aquest avanç en el nombre de pernoctacions es deu també -com en el cas de Girona- als turistes estrangers, la taxa interanual dels quals a augmentar el 12,2 %, amb més de 24 milions d'estades hoteleres durant agost, ja que les realitzades pels espanyols es van reduir en un 1,4 %, fins als 17,2 milions, també com en el cas de Girona.

L'estada mitjana va pujar als hotels espanyols un 0,5 % l'agost, situant-se en 3,9 pernoctacions per viatger, mentre que l'ocupació va ser del 72,3 %, un 3,3 % més, sent Balears la comunitat autònoma amb el major grau d'ocupació per places, del 92,9 %.

Durant els vuit primers mesos de l'any les pernoctacions van augmentar un 7,1 % respecte al mateix període de l'any anterior.

Els dos principals mercats emissors, Alemanya i el Regne Unit, van suposar gairebé la meitat de les pernoctacions realitzades pel turisme estranger l'agost i tots dos van registrar increments interanuals del 13 % i del 6,5 %, respectivament.

Quant als següents països, va destacar Rússia, amb un augment del 55,8 %, que ja és el cinquè mercat emissor, per darrere de França i Itàlia, que també van avançar un 10,3 % i un 9,9 % cadascun.

El principal destí dels estrangers va ser l'agost Balears, que va concentrar el 39 % de les pernoctacions foranes i va registrar un increment interanual del 10,9 %.

També Catalunya i Canàries, els dos següents destins preferits pels estrangers, amb quotes del 22,4 % i del 17,6 %, van registrar avenços del 9,1 % i de gairebé un 20 %, respectivament.

En canvi, les pernoctacions dels espanyols van descendir en els seus dos principals destins, Andalusia (un 4,3 % menys) i Catalunya (un 0,8 % menys), mentre que en el següent, la Comunitat Valenciana, va haver-hi una pujada del 2,3 %.