El conseller de Benestar i Família de la Generalitat, Josep Lluís Cleries, va explicar ahir al matí en una entrevista a RAC1 que prop de 6.500 persones a Catalunya segueixen sense cobrar la renda mínima d'inserció ( Pirmi) des del passat mes d'agost, quan el Govern de la Generalitat va canviar, no absent de controvèrsia, els criteris per rebre l'ajuda per tal de poder detectar amb més facilitat els possibles casos de frau.

Cleries va assenyalar que el 19% de les 34.000 persones que rebien l'ajuda el juliol encara no l'han cobrat ara. Tot i això, el conseller va descartar que la totalitat dels casos es deguin al frau.

"Molts no eren en la direcció on deien que eren", va assegurar el conseller de Benestar i Família, que va explicar que del 20% inicial que es va deixar de pagar hi ha casos en revisió, s'ha autoritzat el pagament a unes 500 persones que van deixar de cobrar aquesta ajuda per algun defecte de forma i en uns dies s'autoritzaran alguns casos més.

Nous requisits

Entre les noves condicions establertes per la Generalitat de Cataluya es demana a les famílies acreditar dos anys de residència a territori català, a més de l'obligatorietat de residir al Principat. Per Josep Lluís Cleries, aquests són uns requisits que entén que van dirigits a construir un "sistema més just i solidari" en l'adjudicació d'aquestes ajudes socials a les famílies en una situació econòmica desfavorable.

Plans d'ocupació

En la mateixa línia, el conseller va explicar ahir que ara s'estan duent a terme entrevistes personalitzades amb les persones que demanen aquesta prestació social per determinar si el problema és de caire laboral, ja que en aquest cas haurien d'oferir-se plans ocupacionals.

Sobre el pla del Govern de la Generalitat de Catalunya anunciat aquest dilluns passat per tal de fomentar valors humans a la societat, Cleries va descartar que això es pugui dur a terme mitjançant una assignatura en els col·legis.

De moment, va afirmar, la Generalitat proposarà un debat amb el món universitari, agents socials i experts per analitzar la situació i la forma més adequada d'impulsar valors com l'esforç i el respecte, si bé "en cap cas es tracta d'imposar res", va assenyalar el conseller.

Càritas Girona va informar ahir que algunes famílies gironines s'han trobat en els darrers tres mesos amb un agreujament de la seva situació econòmica. La causa, que durant aquest període han deixat de rebre la renda mínima d'inserció tot i tenir aprovada la sol·licitud. Els serveis socials dels ajuntaments han traslladat el seu malestar a Càritas, ja que coneixen els casos de primera mà i no poden fer res davant els impagaments de la Generalitat.

Càritas va informar ahir, mitjançant el seu secretari general Martí Batllori que té constància que a les comarques de Girona hi ha gent que no cobra la Pirmi des del mes de juny passat, malgrat tenir aprovada sense problemes la seva sol·licitud. Tot i això, Batllori va explicar que no pot donar xifres exactes sobre quantes persones estan en aquesta situació precària, ja que aquestes dades les ha de facilitar qui té la competència en aquests serveis, que són els ajuntaments. El que sí que van assegurar, però, és que en les darreres setmanes han estat informats de nombrosos casos d'aquest tipus. El secretari general va afirmar que en aquest sentit, l'únic que pot fer la seva entitat és intentar alçar la veu per fer conèixer aquests casos i intentar pressionar la Generalitat per aconseguir que es realitzin aquests pagaments a les famílies que ja tenen les sol·licituds acceptades i no han rebut cap mena d'explicació per part de la Generalitat de Catalunya.

El nombre exacte de famílies que s'han trobat en aquesta situació no es coneix, però des de Càritas, el secretari general Martí Batllori va afirmar ahir que des dels serveis socials dels ajuntaments, que són els qui tenen les competències per tramitar aquestes sol·licituds cap a la Generalitat, els han informat de l'existència d'alguns casos. "En les darreres setmanes ens han informat de diversos casos de famílies que tenien la sol·licitud aprovada i que tot i això no estan rebent l'ajuda", va informar ahir Batllori. El secretari general de Càritas a Girona va afirmar que des de l'entitat no es pot fer més que alçar la veu per fer públics aquests casos, i que són els ajuntaments els qui saben que les famílies ho tenen tot en regla i no poden fer res contra els impagaments de la Generalitat.

Un dels casos concrets el va recollir la Cadena Ser, qui va contactar amb un home amb tres fills que ha sobreviscut durant els darrers tres mesos amb els 50 euros que rep d'una ONG. "Jo tinc tres fills, no he cobrat els mesos de juliol, agost i ara setembre. No hi ha res. Si vas a la Generalitat, et diuen que no saben res, i si vas al servei (social) et donen 50 euros al mes. És una misèria", afirmava l'home.