Els sindicats que representen els treballadors de la sanitat no van rebre amb massa entusiasme la proposta de l'Institut Català de la Salut (ICS) per aconseguir els 77 milions d'euros que queden per quadrar els comptes del 2011. Mentre es preparen per tornar a debatre el paquet de mesures aquest dijous (encara hi ha la possibilitat que s'arribi a un acord), els sindicats han aprofitat per analitzar alguns aspectes de la proposta de l'ICS des d'un punt de vista crític. Per exemple, el sindicat Catac-CTS denuncia que en la reunió l'ICS no va garantir en cap moment que no hi hauria més retallades de sou i personal. CCOO coincideix afirmant en un comunicat que "vam demanar però no se'ns va aclarir quin estalvi en llocs de treball pot segnificar una nova retallada salarial".

Els sindicats justifiquen el seu temor al fet que la proposta resol l'estalvi de 45 milions, però no diu res sobre els 32 milions restants que fan falta per complir amb el dèficit total. En aquest sentit, les seccions de pràcticament tots els sindicats es mostren preocupats per quines seran les mesures que haurà d'adoptar el departament de Salut per acabar d'arrodonir aquest estalvi. Catac-CTS va explicar que l'ICS no va tenir en compte altres propostes alternatives que, segons el sindicat, haurien estat més efectives per assolir els objectius. Una d'aquestes és la de retirar les direccions per objectius (DPO), un plus salarial que cobren els professionals. Catac-CTS afirma que als centres sanitaris concertats aquest complement especial ja s'ha tret, i afegeixen que si es retallés als centres públics "ja hauríem complert l'objectiu de dèficit". En la reunió, els representants de l'ICS van explicar que les DPO no es podien tocar perquè ja les havien pagat i no les podien recuperar. Per últim, els sindicats també van lamentar aspectes més formals de la reunió amb els representants de la salut pública catalana, com per exemple que les mesures no s'haguessin passat per escrit o que en determinats temes no s'hagués donat prou informació. En un comunicat, Catac-CTS va carregar contra les propostes que comporten un ajornament del pagament de guàrdies i complements, en especial el que fa referència al "pagament de la carrera professionals de 2010 a febrer de 2012, amb efectes a gener de 2010", i també va criticar que les rebaixes de complements s'hagin fet amb desproporció entre el sou i la retallada.

Preocupació als col·legis

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (format per les institucions de les quatre províncies catalanes) va signar un document mostrant la seva "preocupació" per la nova onada de retallades. En un document firmat pels quatre presidents de Col·legi (entre ells el de Girona, Benjamí Pallarès), el Consell reitera la necessitat d'escoltar l'opinió dels professionals i fer que siguin partícips en el procés de retallades. També manifesta el seu suport a les diferents iniciatives dels metges, en concret les que han fet els caps de servei dels hospitals i els residents.