dissabte A cop de "hashtag"

El fenomen Sopa de Cabra és un dels molts exemples que trobaríem de com han canviat les flautes d'atracció del ramat. Si abans les tendències les marcaven les elits de la comunicació, ara un simple, o no tan simple, hashtag afortunat, pot convertir una oportuna reunió de vells rockers en un fenomen remember de proporcions pirotècniques que generi ingressos descomunals. I també transformar en himnes de no sé, cançons que el pas dels anys havia posat sordina i algunes fins i tot evaporat.

M'hi vaig fixar el dia que van sortir a la venda les primeres entrades, i m'hi he continuat fixant el dia dels concerts. Tothom tenia ganes d'aconseguir una cana d'en Quintana. El fenomen hashtag és una mena de flauta d'Hamelí. Quants més coixinets apareguin més grossa es va fent la bola de neu, fins arribar a un punt que tot es confon i es catedralitza. Qui no té entrades les vol i qui no és al concert li dóna la sensació d'estar-se perdent un esdeveniment històric i irrepetible. I així, de sobte, una vella i respectable banda de rock de províncies es converteix en llegenda de no sé.

diumenge Fires i impostors

Camí de l'Escala ens trobem un munt de cotxes aparcats en un gran descampat als afores de Ventalló. Un senyal ens indica que és la Fira de l'Oli. Aparco disposat a anar a la primera fira monogràfica de la meva vida. Sorpresa la meva que després de centenars de metres de parades, he trobat embotits, fruita, formatges, tions (de Nadal), caramels, coques... de tot menys oli. I tot molt dubtós, per ser benèvol, com a producte de territori. Al final del recorregut, del mig centenar de parades, he comptat un màxim de 5 parades d'oli. Les fires de producte no tenen cap futur si no hi ha una regulació. Els mateixos promotors haurien de començar a ser intransigents amb els impostors.

dilluns Gastar per gastar

L'Estat ha anunciat a través del BOE l'expropiació dels terrenys per ampliar la pista de l'aeroport de Girona. Unes obres incloses en el pla director que, entre altres coses, preveu que tingui més de 7 milions de passatgers el 2015.

Les coses en el món de la política i de l'administració solen caminar acompanyades de la paradoxa per no dir de la ridiculesa. Es fa difícil entendre com és que comencen les expropiacions per fer créixer un aeroport que tendeix a la desertització.

dimarts Blat i marihuana

En els últims temps les policies fan públics desenes de casos de comís d'immenses plantacions de marihuana a les comarques de Girona. Fa anys que es planta marihuana arreu del territori. És un clima idoni per cultivar aquesta droga que actualment es paga a mil euros el quilo... 100 euros més que fa un any.

Però segons la Guàrdia Civil de Girona, allò que fins fa poc era per consum propi o una mica més, està donant pas a un eficaç latifundisme. Resulta que en els països centreeuropeus s'està perseguint més que mai, i les plantacions de producció intensiva s'estan traslladant cap al mediterrani, a vegades ocultes enmig de camps de blat.

dimecres Pisos buits

En vuit mesos la Generalitat vol tenir ocupats els 440 pisos que té buits a les comarques de Girona. Són promocions de protecció que va aixecar el Govern per llogar o vendre i que estan sense estrenar. El Govern actual culpa l'anterior, i considera que en els temps que corren és indecent que la Generalitat tingui tants pisos tancats. Em sembla que aquestes acusacions no són justes, sobretot quan fa nou mesos que són en el govern. Crec que hi ha hagut suficient temps com per omplir molts d'aquests pisos.

Dijous Penombra i brutícia

La depressió econòmica no només ens portarà penombra i brutícia... metafòrica.

Diu el regidor d'Hisenda de Cassà de la Selva que el pla de xoc "per salvar l'ajuntament de la ruïna", passa per, entre d'altres coses, redimensionar a la baixa els serveis que presten. "Si no tenim diners per afrontar-ho, no podem pujar tributs en un moment en que la gent ho està passant malament", es justifica Sergi Baulida, disposat a baixar fins a la mínima expressió la intensitat de l'enllumenat públic per retallar la factura elèctrica, i a netejar menys els carrers, pavellons, escoles i instal·lacions públiques.

Divendres Malabarismes semàntics

La conselleria de Salut insisteix que no està retallant, sinó reordenant les urgències nocturnes dels centres d'assistència primària. Al discutit tancament dels CAP de la Selva Interior, ara s'ha sumat els de la Selva Marítima i Alt Maresme. És discutible que el CAP de Lloret de Mar no tingui atenció 24 hores durant tot ?l'any (només l'estiu) però és absolutament incomprensible que Tossa de Mar, amb 40.000 habitants a l'estiu i molt mal comunicada, tanqui a la mitjanit durant la temporada alta. Em deia l'alcaldessa Saladich que, a banda dels perjudicis als veïns, l'economia del poble se'n ressentirà perquè els operadors que porten el turisme exigeixen atenció mèdica 24 hores al dia.