L'exconsellera de Salut, Marina Geli ha afirmat en repetides ocasions que Catalunya és una de les regions del planeta que tenia un millor sistema sanitari. L'expressió pot semblar una mica exagerada, però el cert és que la gran majoria de professionals que treballen a la sanitat admeten que la feina que fan té molt de valor. La cirereta d'aquest pastís sanitari es troba a les comarques gironines, una regió que ha rebut molts elogis de dins i de fora del sector lloant la professionalitat i l'eficiència dels seus treballadors.

Tanmateix, l'excel·lència de la sanitat a les comarques gironines (que com tot, també té mancances) no ve regalada. El Col·legi de Metges posava de manifest fa uns mesos que Girona és la regió que té la despesa sanitària per habitant més baixa de Catalunya. Això vol dir que en totes les comarques gironines (menys la Cerdanya) el cost de la salut per habitant era inferior als 1.146 euros de la mitjana catalana.

Fins ara els metges han sabut congeniar aquesta mancança amb una empenta que els ha permès, gairebé sempre, oferir a l'usuari la qualitat assistencial que es mereix. Ara, però, els profesisonals temen que un altre inconvenient en forma de retallades acabi definitivament amb aquesta qualitat. Els professionals veuen cada cop amb més pànic que les noves mesures per fer front al dèficit poden trencar la màxima de "fer més amb menys", ja que ara la interpretació és que hauran de fer "igual o més, amb moltíssim menys".

Les propostes dels sanitaris per esquivar el temporal són cada cop més clares i unànimes: si s'ha de retallar més, que es retalli d'un altre lloc, i apunten cada cop més directament a una estructura administrativa (de dins i de fora la sanitat) que consideren que està massa grassa per aquests temps.

Les retallades de sou que vol aplicar l'Institut Català de la Salut (ICS) per complir amb el dèficit de 77 milions abans d'acabar l'any, han provocat un gran rebombori. Els metges catalans que es dediquen al sector públic asseguren que tenen un motiu més contundent per rebutjar qualsevol rebaixa del seu salari. La comissió de l'exercici professional presidida per Metges de Catalunya va posar de manifest que els facultatius que treballen a l'ICS són els més mal pagats de tot l'Estat. Les dades de l'estudi daten de 2009 i constaten que un metge especialista de l'ICS té un sou de 26,97 euros per hora (sense comptar triennis, guàrdies ni "plus" per objectius). Aquest era i és el sou més baix de tots els professionals de l'Estat. Després dels catalans, els metges amb menys salari són els dels centres públics de Navarra i Aragó, que cobren un salari de 28,01 i 28,76 euros cada hora. En un esglaó superior es troben els de Canàries (29,84 euros), Madrid (29,24 euros) València (29,24 euros) o Cantàbria (29,92 euros). No obstant això, aquests no són els més alts del país. Segons l'estudi, els facultatius d'Andalusia, Astúries, Balears, Castella i Lleó, Castella la Manxa, Extremadura, La Rioja i Múrcia tenen sous superiors als 30 euros l'hora. Precisament aquesta última comunitat és la que té els metges més ben pagats, amb 33,43 euros.

Metges de Catalunya denuncia que els sous no van d'acord amb les hores que han de fer. L'estudi ressalta que a banda de ser els més mal pagats del sistema nacional de salut, els facultatius de l'ICS són els que treballen més hores de tot l'Estat: 1.728 a l'any. La xifra està molt lluny de les 1.550 dels professionals de la gran majoria de centres de l'Estat. A Canàries, són els que fan menys hores (1.512), seguits dels d'Astúries, Extremadura i la Rioja (1.519). Múrcia, Madrid i Castella i Lleó compten amb 1.533 hores. En qualsevol cas, només els metges de Galícia fan més de 1.600 hores anuals, i tot i així arriben a treballar menys que els facultatius dels hospitals catalans concertats (amb un sou de 27,43 euros l'hora i treballen 1.688 hores).

Un complement crucial

En aquestes condicions, els metges temen que després de les retallades, que els deixaran sense complements com els de jornada completa, el seu sou sigui inferior als 2.000 euros per la mateixa feina que feien abans per gairebé 3.000 euros. El responsable de Metges de Catalunya a Girona, Josep Vilaplana, va remarcar que aquests complements són "crucials" si es vol mantenir la mateixa qualitat assistencial que fins ara. Segons uns càlculs el·laborats pel sindicat basant-se en el sou dels seus professionals, un metge especialista passaria a cobrar 2.200 euros bruts enfront dels 2.849 que cobraven abans o els 3.187 euros els especialistes que tenien exclusivitat.