Una patrulla marítima dels Agents Rurals enxampava dimecres de la setmana passada tres corallers furtius que acabaven de pescar 14,5 quilos de corall vermell a la zona de les Tres Coves, a la costa del Montgí dins del Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter. Aquest divendres, científics i responsables del Parc van replantar amb massilla unes 250 branques del corall comissat (en total, els furtius havien arrencat unes 3.500 branques) en un punt indeterminat de les Medes, lluny de qualsevol possible impacte, per fer-ne un seguiment i conèixer la seva evolució i, d'aquesta manera, determinar si és possible realitzar repoblacions. El tècnic del Parc Natural, Àlex Lorente, ha precisat que això és un projecte científic que podria permetre minimitzar un percentatge molt petit del mal que causen els corallers furtius, però "no és cap solució" a aquest furtivisme, contra el qual aposta per seguir-hi lluitant.

Lorente ha explicat que ja fa temps que s'havia parlat de provar aquestes replantacions, que ja s'han fet amb èxit anteriorment amb gorgònia. Finalment, el ?desen?cadenant de l'actual projecte fou el fet que membres de l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona, organisme del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), es trobaven a l'Estartit el dia que es va fer el comís del corall, viu.

Ràpidament, es va traslladar a aquaris que el centre té a Barcelona. Allà es va estudiar el corall que estava en millors condicions (Lorente comenta que el corall va patir estrès, per la qual cosa el pòlit que crea l'esquelet calcari s'amaga, i ferides en aquest esquelet i divendres es va executar el replantament a les Medes d'aproximadament 250 branques, que són uns dos quilos de corall. Ara, se'n farà un seguiment en els propers mesos per veure'n l'evolució i comprovar si és viable tot el procés amb dades científiques a les mans.

Pròximament, està previst que l'operació es repeteixi amb altres branques de corall recuperades en el punt de la costa del Montgrí d'on van ser extretes pels furtius la setmana passada.

L'actuació subaquàtica d'aquest divendres per replantar les 250 branques va durar quasi una hora i mitja i hi van participar tres científics, un agent rural i Àlex Lorente.

Massilla submergida

La replantació consisteix en col·locar una massilla no tòxica (de dos compostos que en ajuntar-se s'endureixen) a la base de les branques i enganxar-ho a la roca. Lorente ha comentat que el corall no necessita estar en contacte amb la roca, sinó que viu a través dels pòlits que surten a l'exterior de les diferents branques per filtrar.