Gairebé dotze hores en dos plens municipals a Lloret de Mar en una sola setmana han encès les alarmes d'alguns dels grups de la localitat. A més, davant d'aquesta situació que no sembla que es pugui solucionar només amb la bona voluntat dels regidors, s'ha tornat a posar sobre la taula la possibilitat de limitar les intervencions dels diferents portaveus. En aquest sentit, tots els grups polítics de Lloret de Mar, excepte el Millor, estarien d'acord en trobar la manera de poder limitar els diferents torns de paraula, malgrat que no està clar quina fórmula seria la més adequada.

Així, l'alcalde de la localitat, Romà Codina, assegura que "fer un ROM (Reglament Orgànic Municipal) seria una mica complicat", però afirma que haurien "de trobar una fórmula de consens per limitar el temps de les intervencions". Codina creu que s'ha fet necessari per la composició actual del ple amb set grups que han de parlar, més la intervenció que pugui fer el propi alcalde. "Son 15 intervencions per cada punt, tenint en compte que cada grup parla dues vegades per tema", destaca Codina. Per la seva part, el portaveu del principal grup de l'oposició, Marc Fuertes, del Millor, és l'únic que no veuria amb bons ulls el canvi de normativa, perquè creu que "només donaria avantatge al govern municipal" i aniria en "detriment" dels ciutadans que "encara tindrien menys informació". Fuertes creu que "el problema no és que hi hagi massa temps per parlar, sinó que hi hagi 20 punts a l'ordre del dia". Segons Fuertes, si es limités el temps, però tots els grups l'esgotessin, un ple de 20 punts seria de 14 hores aproximadament, de manera que assegura que la solució és limitar els punts i no el temps. A més, diu que cinc minuts per punts importants com pressupostos no és suficient.

Cal destacar que poblacions similars a Lloret, per proximitat i nombre d'habitants com Blanes, sí que tenen límit en les intervencions dels portaveus. Així, en el cas del consistori blanenc, el ROM preveu que els portaveus tenen una primera intervenció de cinc minuts i una rèplica d'un minut.

En aquest sentit, el grup del PP de Lloret està preparant una moció, precisament, sobre aquesta qüestió, en què proposa que els grups tinguin una primera intervenció d'un màxim de cinc minuts i una segona de dos. "Hem fet una moció i els serveis tècnics l'estan revisant. Quan acabin l'entrarem per registre pel proper ple", destaca Enric Martínez, portaveu del PP. "El que vull fer és que es reguli el temps amb voluntat d'agilitzar els plens", afirma Martínez, que destaca que la moció preveu que en temes importants es puguin establir més minuts.

Per part seva, el portaveu del PSC, Joan Bernat, també estaria d'acord en fer la regulació, però creu que si es limités el temps i els grups l'aprofitessin els plens s'allargarien molt. "Estaríem a favor de limitar el temps, però també els punts. Si cal fer dos plens al mes, doncs els fem", destaca Bernat, que també creu que en els punts importants haurien de pactar més temps i demana "bona voluntat dels grups". El portaveu d'ERC, Jordi Orobitg, es mostra a favor també de limitar intervencions. Ho veu "necessari", malgrat que troba "molt trist" que s'hagi de regular. "Si tots tinguéssim una mica de seny, no caldria", afirma.

Per part seva, l'ex regidor d'ICV, Antoni Garcia -cal recordar que va deixar el càrrec en el darrer ple i encara no té substitut- també ho veuria bé. "Personalment estaria d'acord en limitar les intervencions. No pot ser que ens repetim i ens repetim. És inaguantable", destaca Garcia. "Fins ara no ens hi havíem trobat, però ara s'ha fet necessari establir una regulació dels torns", afegeix. Finalment, el regidor no adscrit, Josep Cortés, també creu que s'hauria de regular. "Se n'ha parlat i s'ha plantejat en alguna reunió de treball. Jo, com a grup mixt, ho veuria positiu", comenta Cortés. "Els ciutadans volen que es debati, però amb concreció, no amb discusions bizantines", assegura.

En definitiva, la qüestió de la limitació del temps torna a estar més que mai sobre la taula dels partits i de fet, probablement, en el proper ple municipal s'hi hauran de pronunciar si el PP acaba presentant la moció que està elaborant.