Les entitats del tercer sector comencen també a moure's. L'associació Angelus ha fet saber que les retallades en les subvencions per part de la Generalitat està provocant que no puguin pagar els proveÍdors ni les nòmines dels treballadors dels tallers ocupacionals. El president de l'entitat i també de la Fundació Ramon NogueraSalvi Amagat, les associacions de minusvàlids psiquícs consideren que les retallades de la conseleria de Benetsar i Familia està "malmenant" el sector. Avisen que des de fa temp estan "fent equilibris i traïen recursos humans i materials intentaran mantenir la qualitat dels serveis fins no sabem quant".

Salvi Amagat pregunta a la Generalitat en un article d'opinió "com us vàreu atrevir a congelar o rebaixar fins al 4,5% les subvencions que reben els nostres fills per ser atesos als nostres centres?". En aquest sentit adverteix que "congelar /rebaixar les subvencions vol dir no poder donar els serveis que tants esforços ens ha costat aconseguir a Catalunya". Amagat lamenta que la solució que proposa la Generalitat és que les entitats de serveis socials augmentin les ràtios, posin més usuaris a cada grup, posin més gent a les llars/residències i "així estalviareu", segons denuncia. Tanmateix adverteix que "Sortosament la nostra Fundació i segur que altres entitats de casa nostra, no fent cas a les recomanacions de la Conselleria, fent equilibris i traïen recursos humans i materials intentaran mantenir la qualitat dels serveis fins no sabem quan".

El retard dels pagaments

El president de l'associació Àngelus lamenta però que aquestes recomanacions no han estat suficients i critiquen l'anunci en el retard dels pagaments. "El conseller de Benestar i Família es va reunir amb representants del sector per anunciar-los que no cobrarien res ni el setembre ni l'octubre. Durant la setmana ha anat rectificant fins a tres vegades i finalment ha anunciat que es cobrarà la meitat del setembre (algun dia d'octubre) i l'octubre es regularitzarà tot el sistema (no se veure si també el deute de setembre)", escriu Amagat.

Les entitats denuncien que tot i estar a l'octubre encara no han cobrat el mes de setembre. Acusen la Generalitat que "després de la barroera "retallada", encara no n'heu tingut prou, ara ajorneu els pagaments -només em referiré al que sembla l'ultima proposta-: es pagarà la meitat del mes de setembre. Quant? A primers d'octubre, segons una última nota informativa del departament. Quin dia? l'1?, el 3? Fixeu-vos que ja estem a l'octubre i encara no s'ha cobrat el setembre".

Segons les entitats això ha provocat una situació complicada ja que bona part està "sense recursos suficients per pagar nòmines, proveïdors, etc. tot allò que es paga a final de mes. Tinguem present que són entitats que els seus serveis estan subvencionats, si no cobren, no poden pagar".

Davant la crisi i les retallades, es pregunten "com estaran en un futur si es compleixen les amenaces de la Generalitat?". Les entitats de discapacitats psíquics lamenta que s'hagin començat a fer retallades i asseguren que "no es pot recorre al crèdit, tal i com està els sector bancari. La sortida només es el tancament, els que hagin pogut aguantar aquest mes que ja s'ha esgotat, no podran aguantar el proper".

Per aquest motiu, Salvi Amagat suggereix que "si finalment es produeix la suspensió de pagaments parcial per part de l'Administració, s'abaixin portes i es portin les claus de cada centre a las Delegacions del Departament perquè se'n facin càrrec. És molt bonic retallar i més tard, no pagar i...espavileu-vos", sentencia.