El pla de sanejament al que s'haurà d'acollir l'Ajuntament de Cassà de la Selva per intentar sortir de la complicada situació econòmica que travessa serà tutelat per la Generalitat de Catalunya. D'aquesta manera, el Govern en farà el seguiment, tot i que l'última paraula la tindran els bancs, que són els qui hauran de decidir si concedir o no el crèdit a llarg termini d'1,8 milions d'euros que es calcula que és necessari per superar el tràngol. Tot i que no hi ha terminis oficials, el consistori s'ha donat de temps un màxim d'un mes per recopilar tota la documentació necessària per acollir-se al pla de sanejament. Posteriorment, aquesta haurà de ser aprovada en el ple municipal i finalment haurà de comptar amb el vistiplau de la Generalitat, que haurà de decidir si és una opció viable o no.

Diversos membres de l'Ajuntament de Cassà de la Selva, entre els quals l'alcalde, l'actual i anterior regidor d'hisenda, el tresorer i l'interventor, es van reunir ahir amb representants del Departament d'Economia i Finances de la Generalitat per mirar de definir els passos a seguir en el pla de sanejament. "Una reunió llarga", en paraules del màxim representant del consistori, l'alcalde Enric Bagué, qui va informar que el següent pas serà convocar la resta de representants polítics del municipi per explicar-los els resultats de la reunió amb la Generalitat i trobar la forma d'elaborar el pla de la manera més eficient possible.

Segons van informar els representants de l'Ajuntament de Cassà, des de Generalitat de Catalunya els han aconsellat que el pla s'aprova en el ple del proper mes de novembre, tot i que el termini no està fixat. Abans del plenari, els membres del consistori hauran de recopilar tota la informació necessària, per lliurar-la després a la Generalitat, qui n'ha d'estudiar la viabilitat.

Última paraula dels bancs

El batlle cassanenc va explicar ahir després de la reunió que tot aquest procediment "és la manera per intentar demanar un crèdit a llarg termini, que és el que preteníem". En aquest sentit, Bagué va explicar que el Govern farà el seguiment i la tutela del pla, però qui finalment haurà de decidir si els concedeixen el crèdit hauran de ser les entitats.

L'alcalde va reconèixer que són "conscients que no és un bon moment" per demanar-ho però es va mostrar esperançat, tot dient que aquest pla de sanejament és l'"aval perquè aquestes entitats ens mirin d'una altra manera".

El Govern també s'ha compromès a treballar per millorar les relacions amb els bancs. "Seria fantàstic que s'aconseguís", va concloure Bagué, que ja va anunciar una "retallada dràstica" de tots els serveis si tenen el permís per endeutar-se més.

Una situació límit

En el ple municipal celebrat la setmana passada a Cassà de la Selva, el segon tinent d'alcalde i regidor d'Hisenda de l'Ajuntament, Sergi Baulida, va afirmar que "la situació és gairebé de suspensió de pagaments". Baulida va explicar que la tresoreria del consistori només permetia pagar les nòmines fins el mes de febrer, i que amb prou feines n'hi havia prou per cobrir les despeses de gas i de llum.

Entre les mesures per intentar pal·liar aquesta situació, es va destacar que de moment no es tiraria endavant cap projecte al municipi. A més, també es va informar que s'hauran de reduir serveis com la recollida d'escombraries, neteja viària, la intensitat de l'enllumenat públic, les hores de consum d'energia municipal i la neteja d'edificis públics.