La Generalitat ha mostrat obertament la seva intenció de limitar al màxim possible l'arribada de grans superfícies com Ikea a municipis que no compleixin l'actual normativa. El Govern català treballa amb una nova llei de Comerç i Serveis amb la qual pretén mantenir la "fermesa" sobre els grans equipaments comercials i territorials. D'aquesta manera, el govern tanca la porta que els municipis de l'àrea urbana de Girona mantinguin les aspiracions de quedar-se amb la inversió multimilonària de l'empresa sueca del moble.

El cap dels serveis territorials d'Empresa i Ocupació a Girona, Christian Sararols, va assegurar que la Generalitat no podia aprofitar la llei òmnibus per tirar endavant una modificació substancial de la normativa comercial. Segons Sararols, el llindar d'habitants seria una qüestió important que s'haurà de tractar en una nova llei de comerç que s'està treballant. En la llei òmnibus no entrava cap modificació que afectés substancialment una llei sectorial de tramitació ordinària". Sararols va assegurar que per als temes de comerç la Generalitat buscarà el més ampli consens i més quan "la forta demanda interna que genera una gran superfíicie pot afectar nuclis de població" tant comercialment com amb temes de comunicacions i de desenvolupament econòmic i urbanístic.

Sararols va augurar que "sense anticipar el contingut, ni prejutjar els diferents aspectes, el Govern es plantejarà les propostes i què poden comportar". Tanmateix va concretar que "el Govern considera que ha de mantenir la fermesa amb els criteris de grans equipaments comercials o territorials que ultrapassin el llindar adequat". Sararols entén que "algunes inversions poden semblar necessàries des del punt de vista municipal, però en canvi l'impacte supramunicipal pot ser percebuts com a desfavorable tant pels altres municipis com pel mateix govern".

La decisió de no afavorir els canvis necessaris perquè s'instal·li en terrenys que ja tenen localitzats, bé a Fornells o bé a Salt, feia que la multinacional del moble estigués plantejant-se de desistir de muntar un negoci a l'àrea urbana. Tanmateix, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont (CiU), va anunciar diumenge passat que és una "inversió d'interès general", que generarà 400 llocs de treball i que lluitarà tot el que calgui perquè Ikea s'instal·li a la ciutat.

Els principals inconvenients són la rigidesa de la normativa comercial catalana que dificulta trobar espais per emplaçar-se a la demarcació. El Govern català va impulsar a finals del 2009 una norma de comerç per adequar-se a la Directiva Europea de Serveis. L'objectiu era "preservar el model de comerç urbà de proximitat, basat en la cohesió social i en les ciutats i espais compactes, el decret llei preveu que les noves superfícies comercials s'implantin sempre dins les trames urbanes consolidades", és a dir, en una zona que combini un espai residencial i comercial.

La normativa concreta que grans superfícies com la que Ikea vol construir abans del 2016 a les comarques de Girona i a les de Tarragona, han d'ubicar-se en municipis de més de 50.000 habitants o capitals de comarca. La ciutat de Girona és l'únic espai que compliria els requisits actuals de la legislació comercial de la Generalitat però el problema és que Ikea no troba un espai a la ciutat amb els metres quadrats suficients i la qualificació de sol terciari per instal·lar-s'hi.

Aprofitant aquesta mancança de Girona, des de fa anys, Salt havia exigit canvis en la llei de comerç per facilitar l'arribada de la multinacional. La modificació no arriba i els terrenys de la sortida de Girona sud de l'autopista continuen sense tenir la qualificació que necessita Ikea. També es repeteix la situació a Fornells de la Selva, on l'empresa havia negociat amb el propietari d'uns terrenys per emplaçar-se a prop de la futura sortida de l'AP-7.

Tant si s'ubica a Salt com si s'implanta a Fornells de la Selva, tots dos municipis necessiten els canvis a la normativa comercial per facilitar una inversió com la que té previst fer Ikea, que sol generar almenys 400 llocs de treball directes en cada magatzem que obre.

Amb la llei òmnibus, que va aprovar el nou govern, es preveia que hi hauria una possible solució. En realitat, però, la disposició onzena només ha servit per garantir la continuïtat dels establiments que ja compten amb llicència i estan en funcionament i per equiparar els espais comercials aprovats entre 2006 i 2009. D'aquesta manera, Ikea hauria d'esperar un canvi normatiu que la Generalitat no està disposada a aprovar.