L'Ajuntament d'Anglès no pot fer front al pagament de factures de proveïdors d'aquest any 2011 i per això ha decidit congelar-ho. L'alcalde, Pere Espinet (PAU), assegura que "mirant els diners que podem disposar fins a finals d'any, haurem de retardar-ho" i afegeix que per ara no es pot posar data per reemprendre aquests abonaments als proveïdors.

I és que en aquests moments, segons el govern de PAU, ja s'ha gastat un 70 per cent del pressupost municipal -que és d'uns 4,5 milions d'euros-, cosa que provoca falta de liquidesa a les arques municipals. Tot i això l'Ajuntament assegura que amb els diners que li queden prioritzarà el pagament de les nòmines als seus treballadors, que, per ara, segons Espinet queden garantides fins a finals d'any.

Davant d'aquesta mala situació econòmica, l'Ajuntament està buscant recursos econòmics per tal que es puguin seguir mantenint aquests pagaments als seus empleats municipals. Una de les fonts d'ingressos que ho fan possible per exemple, com ja avançar Diari de Girona, són els més de 132.000 euros que l'Ajuntament ha rebut aquest mes en concepte de la compensació econòmica que li pertoca al municipi pel pas de la línia de molt alta tensió (MAT). Uns diners que es destinaran a pagar les nòmines dels treballadors dels mesos d'octubre i novembre.

Pel que fa al pagament de les factures, si bé les de 2011 no tenen data per a ser sufragades, les del 2009 per exemple estat essent pagades pel préstec que va conceidr l'Institut Català de Finances (ICF) darrerament a l'Ajuntament i que puja fins als 600.000 euros, que va ser concertat per l'antic equip de govern (PSC, CiU).

"Calen 10 anys per arreglar-ho"

En referència a l'anterior mandat del govern sociovergent, l'actual alcalde el culpa de la situació actual i assegura que si bé s'està desenvolupant en aquests moments una auditoria econòmica per aclararir la situació real, el que s'ha descobert és que "caldrà que passin uns 10 anys per solucionar el tema de factures perquè en resten pendents de pagament per valor de 2,8 milions d'euros".

A més, cal recordar que l'Ajuntament d'Anglès es troba immers en un pla de sanejament financer des del 2008 i l'any passat va haver-lo d'allargar dos anys per la situació econòmica i així aconseguir un reequilibri pressupostari i resultats positius. L'alcalde d'Anglès el posa en dubte i afirma que és un "pla de sanejament fictici" perquè al seu parer reclama que el consistori "per cobrir despeses vengui patrimoni per valor de 2 milions d'euros el 2012", una suma que al seu parer no es podrà materialitzar perquè "en època de crisi no es vendrà res".